Apel da se pomogne samostalnim umetnicima u vreme krize

"U Srbiji nije realizovan nijedan oblik podrške očigledno ugroženim umetnicima i kulturnim radnicima"

30. apr 2020

Devet udruženja i organizacija koje deluju u oblasti umetnosti i kulture danas su uoči Međunarodnog praznika rada upozorila na „nefunkcionalni i nepravedni sistem koji je u nastaloj krizi brutalno ponizio i isključio sve radnice i radnike u polju umetnosti i kulture“.

„U trenutku u kome naše društvo, kao i čitava globalna zajednica, prolazi kroz istorijski potres koji sa sobom nosi strah, zbunjenost, neizvesnost, ali i svest o greškama i mogućnostima da se one isprave u budućnosti, resorno ministarstvo, Vlada Srbije i lokalne samouprave, nisu realizovali nijedan oblik podrške očigledno ugroženim umetnicima i kulturnim radnicima“, naveli su u zajedničkom saopštenju.

Podsetili su i na apele brojnih udruženja koja su prethodnih nekoliko nedelja bezuspešno pozivala nadležne da pokrenu raspoložive mehanizme za pomoć koja je neophodna onima koji su ostali bez ikakvih prihoda u nastaloj situaciji.

Kako navode, u tim apelima su se pozivali na istraživanja koja su promptno sproveli među više stotina umetnika i stručnjaka samozaposlenih u kulturi, a sadržali su i predloge mera koje mogu biti brzo i lako donete, po ugledu na evropske zemlje koje ih već primenjuju.

Dodaju da su, usled izostanka pomoći države, mnoge mere hitne pomoći pokrenuli sami umetnici i kulturni radnici kako bi pomogli one među sobom koji su u najtežoj situaciji i solidarno sa njima podelili minimalne raspoložive resurse.

„Jasno je da je sektor kulture u ovoj zemlji na prekretnici i da posle ovakvog ponašanja, neodgovornosti i nemoći, on ne može da ostane zarobljenik nefunkcionalne i oportunističke strukture koja zaposeda Ministarstvo kulture i informisanja, vlade Srbije i Vojvodine, Sekretarijat za kulturu Beograda, Gradsku upravu za kulturu Novog Sada i većinu drugih lokalnih samouprava“, piše u saopštenju.

Udruženja i organizacije traže da se hitno sprovedu mere ublažavanja posledica krize za hiljade umetnika i kulturnih radnika i njihovih porodica, među kojima je isplata pomoći od 30.000 dinara svim samostalnim umetnicima i samostalnim stručnjacima u kulturi koji delaju kroz strukovna udruženja i organizacije.

Umetnici traže i zagarantovanu isplatu minimalne zarade, u iznosu od 30.000 dinara neto mesečno, za sve u sektoru kulture koji rade u nesigurnim uslovima, a koji ne podležu gore navedenim merama.

Takođe traže da se im se pomoć pruži kroz realizaciju godišnjih konkursa za projekte po ubrzanim procedurama u Ministarstvu kulture, Sekretarijatu grada Beograda i drugim gradskim i pokrajinskim sekretarijatima, uz uključenje predstavnika stručnih udruženja i institucija kulture u konkursne komisije kako bi se obezbedila stručna i fer raspodela sredstava.

„Očekujemo da se pokrene korenita promena sistema kulture u kojoj niko neće biti žrtva svog profesionalnog bavljenja umetnošću i kulturom i u kome će se taj rad vrednovati kao rad koji je društveno koristan, angažovan i emancipatorski, jer kultura je neodvojivi deo identiteta svih nas“, naveli su samostalni umetnici.

Pozvali su sve zaposlene u javnom sistemu kulture da dignu glas protiv nepromišljenog izlaganja riziku na radnom mestu koje dolazi kao kruna dugogodišnjeg uništavanja svakog profesionalnog i društveno-odgovornog rada u javnim institucijama kulture.

„Pridružujemo se svim ostalim radnicima i radnicama u obeležavanju Međunarodnog praznika rada, u ovom teškom i neizvesnom trenutku. Pozivamo sve na solidarnost i zajedničku borbu kao jedini put izlaska iz ove duge, iscrpljujuće i sveopšte krize“, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su zajednički uputili Asocijacija „Nezavisna kulturna scena Srbije“, Udruženje likovnih umetnika Srbije, Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine, Stanica „Servis za savremeni ples“, Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost”, Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – sekcija Srbija, Srpski PEN Centar, Udruženje filmskih glumaca Srbije i Udruženje kompozitora Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga