Apel 100: Omogućiti sudsku overu potpisa podrške kandidatima i posle 1.marta

Broj javnih beležnika nije dovoljan da u kratkom roku overe najmanje 10.000 potpisa građana za svakog predsedničkog kandidata, a isto tvrdi i DJB

24. feb 2017

Pokret Apel 100 ličnosti koje podržavaju kandidaturu Saše Jankovića za predsednika Srbije, danas je pozvao vlasti da osnovnim sudovima i opštinskim upravama omoguće da i posle 1. marta overavaju potpise podrške kandidatima za predsednika.

Apel je u saopštenju za javnost naveo da postoji „opravdana zabrinutost“ da će overa potpisa podrške kandidatima za predsednika Srbije biti „administrativno usko grlo“ predstojećeg predizbornog procesa, jer osnovni sudovi i opštinske uprave za to imaju nadležnost samo do 1. marta.

„Pozivamo nadležne organe da hitno usvoje odgovarajuće propise koji će omogućiti da overu potpisa u izuzetnim slučajevima, kao što su izborne procedure, i dalje mogu da vrše osnovni sudovi i opštinske uprave, jer za to imaju neophodne resurse i odgovarajuće iskustvo“, piše u saopštenju.

Pokret je dodao da broj javnih beležnika koji trebaju da preuzmu tu nadležnost, nije dovoljan da bez problema, u kratkom roku, uz svoje redovne poslove, overe najmanje 10.000 potpisa građana za svakog predsedničkog kandidata.

Pokreta „Apel 100“ čine javne ličnosti koje podržavaju predsedničku kandidaturu zaštitnika građana u ostavci Saše Jankovića.

DJB: Vučić hoće da spreči prikupljanje potpisa za izbore preko notara

Dosta je biloPokret Dosta je bilo ocenio je danas da će predstojeći izborni proces biti pod nedozvoljenom kontrolom vladajuće stranke ukoliko se hitno ne promeni odredba zakona prema kojoj će od 1. marta samo notari moći da overavaju potpise i izjave birača za podršku predsedničkom kandidatu ili izbornoj listi.

„Javni beležnici su birani u koruptivnom procesu i po partijskom ključu Srpske napredne stranke (SNS), tako da će ova stranka imati apsolutnu kontrolu nad izbornom registracijom kandidata ili stranaka. Ovo je neprihvatljivo. Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović je u cilju zaštite ustavnog prava na slobodne izbore juče podneo Predlog zakona kojim se zahteva hitna promena Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa“, kaže se u saopštenju DJB.

Kako se navodi, taj predlog predviđa da osnovni sudovi i opštine nastave da overavaju potpise kojima birači podržavaju izbornu listu za republičke, pokrajinske i lokalne izbore i predsedničke kandidate, kao i potpise osnivača političke stranke.

„Predlogom zakona se zahteva i produžetak roka za još godinu dana za sve overe, odnosno da notari tek za godinu dana dobiju ekskluzivno pravo na overe izjava i potpisa, jer javnobeležnička mreža nije popunjena“, ističe DJB.

Pokret Dosta je bilo je ocenio da su javni beležnici birani u netransparentnom i koruptivnom postupku i da nikada nisu otklonjene sumnje da su javnobeležnički ispit položili samo oni sa članskom kartom SNS, da je upis plaćan „paprenim partijskim reketom“, kao i da su priliku za dobru zaradu dobijali samo „poslušni i interesno uvezani kadrovi koji nisu imali potrebne kvalifikacije ni iskustvo za taj posao“.

„Nedopustivo je da izborni proces bude pod kontrolom jedne stranke i da se SNS-u omogući da blokira prikupljanje potpisa za opozicione kandidate“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga