APATIN: Smiljanić bez ozbiljnog takmaca na lokalu

Opštinom Apatin od uvođenja višepartijskog sistema u Srbiji gotovo neprikosnoveno vlada Socijalistička partija Srbije, odnosno predsednik opštine Živorad Smiljanić

15. okt 2012

Jedini prekid zabeležen je 2000. godine, kada je na talasu petooktobarskih promena na mesto prvog čoveka Apatina došao Milan Dražić iz DSS-a.

Danas u lokalnoj skupštini gotovo da nema opozicije: svi su vlast, osim tri odbornika Grupe građana “Pokret za Apatin” koju upravo predvodi nekadašnji predsednik opštine Dražić. Konstitutivna sednica održana je 13. juna, na kojoj su verifikovani mandati 29 odbornika. Najveći broj, njih 13, čine predstavnici liste „SPS-PUPS“ – Dr Živorad Smiljanić, a u koaliciji koja će voditi opštinu Apatin naredne četiri godine su još DS (6 odbornika), SRS (2) i SVM (2). Odbornici SNS podržali su glasanjem ovu koaliciju, iako nisu deo koalicionog sporazuma. U opoziciji su samo tri pomenuta odbornika iz GG „Pokret za Apatin“ – Milan Dražić. Predsednik SO je Goran Orlić (DS), dok je mesto zamenika, drugi mandat za redom, zauzeo Mirko Cvjetićanin (SRS). Za sekretara Skupštine opštine imenovan je Damir Rastović (DS).

Peti put u političkoj karijeri na mesto predsednika Skupštine opštine Apatin izabran je Živorad Žika Smiljanić (SPS). Njegov zamenik ostao je Miodrag Bakić (SPS), čime je potvrđeno da nema suštinske promene u lokalnoj vlasti, koja je sada još čvršća, obrazovanjem širokog fronta gotovo svih političkih činilaca.

– Šteta je što je Pajtić isključio SPS iz pokrajinske vlade. Lično, bio sam veoma zadovoljan saradnjom sa DS u prethodnom mandatu. Iako nisu bili u vlasti u Apatinu, moja opština je bila četvrta po investiranjima pokrajinske vlade – rekao je nedavno Smiljanić.

Doktor Živorad Smiljanić je više puta bio u žiži javnosti kao čovek sa najviše funkcija, kojih ne manjka ni danas. Pored dužnosti predsednika opštine, on je i poslanik u Skupštini AP Vojvodine, direktor Banje Junaković, predsednik Opštinskog odbora Crvenog krsta i nekoliko drugih lokalnih organizacija i udruženja. U vreme ovogodišnje predizborne kampanje podneo je ostavku na mesto direktora Doma zdravlja u Apatinu, jer se ta pozicija kosila sa državnim propisima o nespojivosti funkcija.

Živorad Žika Smiljanić je jedan od ljudi zaslužnih za očuvanje Socijalističke partije Srbije, posle petooktobarskih promena. Na mesto čelnog čoveka opštine vratio se ubedljivo osvojenom većinom, i od 2004. godine Apatin je po ulaganjima vodeća samouprava na teritoriji Zapadnobačkog okruga. Finansiranje kapitalnih projekata uglavnom je stizalo sa republičkog, odnosno pokrajinskog nivoa vlasti. Za prethodnim osam godina, Apatin je dobio robno-transportni centar (industrijsku zonu-RTC), na samom ulasku u zaštićeni rezervat prirode. Izgrađena je najmodernija dunavska marina, vredna četiri miliona evra, te nešto jeftiniji pristan za putničke brodove. Upravljanje ovim firmama povereno je novoosnovanom javnom preduzeću “Marinai pristan”, koje još uvek, i sa minimalnim brojem zaposlenih, nije u stanju da samostalno funkcioniše. Ovog proleća iz lokalne samouprave najavljen je početak izgradnje trećeg dunavskog projekta, Luke sa drumski terminalom. Uz tu investiciju, RTC bi dostigao cenu od 25 miliona evra.

Krajem leta 2012. robno-transportni centar je samo prošaran putevima i nasut peskom. Nema investitora, a dosadašnje interesovanje završavano je uglavnom na kurtoaznim posetama. Ni traga od pomenutih 2.000 radnih mesta. No, bez obzira, Apatin je ipak i dalje među prvih pet opština u Vojvodini po visini prosečne plate. Na visokom nivou mahom je drže zaposleni u Apatinskoj pivari, koja slobodno može biti proglašena privatizacijom veka u Srbiji. Površinski najmanja opština ZBO, uglavnom je imala sreće u privatizaciji poljoprivrednih preduzeća, pa tako Jedinstvo Apatin uspešno posluje u okviru Delta grupe, PIK Prigrevicom solidno upravlja Lučić grupa, dok je samo Mladi Borac iz Sonte imao nesreću da kupac bude baš Mile Jerković. Danas se ova firma nalazi u restrukturiranju. Tokom godina tranzicije stečaj je zadeseio čaraparu Vukica Mitrović, dok su sa uspešnim poslovanjem nastavili građevinska preduzeća Elbai Rapid.

Dobar deo teritorije Opštine Apatin zahvata područje Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje, što je upravo i poslužilo kao osnov za gradnju marine, koja bi se iz sadašnje perspektive mogla okarakterisati kao pretenciozan poduhvat, jer je najveći broj usidrenih plovila u vlasništvu domaćih ribolovaca. Apatinska vlast, je za razliku od Sombora, tek odnedavno ozbiljno pristupila izradi IPA projekata, a na početku su se bazirali na razvoj turizma i starih zanata. Turističku ponudu apatinske opštine zaokružuje Banja Junaković. Izvorište lekovite vode u okolini Prigrevice nalazi se na mapi srpskih banja i lečilišta, i može se pohvaliti solidnom posetom, bez obzira na sezonu.

– Banja Junaković bi trebalo da dobije najveći spa i velnes centar na Balkanu površine 9.000 kvadratnih metara. Ukupna vrednost kompleksa je 12 mil evra, do sada je uloženo 7 miliona, a očekujemo uskoro i nastavak izgradnje. Nastavak radova zavisi od obezbeđivanja novca jer zavisi da li ćemo dobiti sredstva iz NIP-a, Fonda za kapitalna ulaganja ili putem dokapitalizacije stranog partnera – izjavio je Živorad Smiljanić krajem 2011. godine.

Gradnja možda i najvećeg apatinskog poduhvata stoji poslednje dve godine, a radovi su zaustavljeni na “betonskom kosturu” zgrade.

Posebno zanimljiv segment prethodnog mandata apatinske većine su ulaganja u grandiozne skulptorske projekte. Na obali Dunava pojavila se boginja Nika, vredna 120.000 evra. Odmah za njom doletela je četiri miliona teška, siva, metalna čaplja Anja, visoka osam metara. Nikola Tesla, koji sedi, pronašao je svoje mesto u renoviranom centru Apatina, zajedno sa komandantom Šeste ličke divizije, generalom Đokom Jovanićem, te mađarskim kraljem Stefanom Prvim.

Apatin je godinu dana pre proslave milenijumskog rođendana dobio novi glavni gradski šor. Vrednost ovog projekta iznosila je 120 miliona dinara, a u potpunosti je finansiran sredstvima pokrajine.

Tivadar Faragi, Sava Majstorov

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga