Aparati za zračenje ne rade, doktori tezgare, pacijenti umiru

Snkcionisati nezakoniti i nesavesni rad odgovornih u zdravstvenim institucijama Srbije

12. sep 2013

Udruženje za zaštitu prava pacijenata „Pravo na zdravlje“ zatražilo je danas od Ministarstva zdravlja da proveri navode prema kojima u Institutu za onkologiju Vojvodine ne postoji ni jedan ispravan aparat za radioterapiju pacijenata obolelih od raka, i prema kojima zaposleni u Institutu za onkologiju Srbije rade u Crnoj Gori, na štetu pacijenata iz Srbije.

„Po nama dostupnim informacijama, na listi čekanja (u Institutu za onkologiju Vojvodine) nalazi se oko 800 pacijenata sa predviđenim vremenom čekanja od 10 meseci. Ni jednom pacijentu, i pored zakonom propisanog prava i obaveze, nije izdata, Potvrda o nemogućnosti lečenja u roku od 30 dana, kako bi svoje pravo na lečenje od raka ostvarili negde drugde“, navodi se u dopisu upućenom MInistarstvu zdravlja.

Dodaje se da u Srbiji nema dovoljno radiologa, što je, uz nedostatak opreme, osnovni uzrok da polovina pacijenata obolelih od raka umre ne dočekavši lečenje, a s druge strane radiolozi Instituta za onkologiju Srbije godinu dana svakog utorka imaju „dopunski rad“ u Podgorici, na štetu pacijenata iz Srbije.

„Molimo da proverite navedene tvrdnje, hitno pokrenete zakonom predviđeni postupak izdavanja Potvrda o nemogućnosti lečenja u roku od 30 dana pacijentima obolelim od raka i sankcionišete nezakoniti i nesavesni rad odgovornih u zdravstvenim institucijama Srbije“, navodi se u dopisu.

Pre nekoliko dana saopšteno je da je aparat za zračenje na Institutu za onkologiju Vojvodine ponovo van funkcije, zbog učestalih kvarova, kao i da će ovih dana biti saopšteno kada će ponovo proraditi.

Predsednik Udruženja radiologa Srbije Miloš Lučić upozorio je u novembru prošle godine da u Srbiji nema dovoljno radiologa.

„Školovanje radiologa je skupo i dugotrajno, a značajan broj onih koji se iškoluju i obuče za radiologe u Srbiji, potom odlaze da rade u inostranstvo“, rekao je Lučić tada za agenciju Beta.

Aparat za zračenje u Sremskoj Kamenici ponovo radi

Aparat za zračenje na Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici, koji nekoliko dana nije radio, sinoć je popravljen i ponovo je u funkciji, kazali su u toj instituciji.

Broj pacijenata kojima je neophodan takav vid terapije postepeno će se povećavati, rečeno je novinarima u Institutu za onkologiju.

U Agenciji za borbu protiv korupcije u maju mesecu ove godine izrečena je preporuka za razrešenje Dušana Jovanovića sa mesta direktora Instituta za onkologiju Vojvodine, zbog navodne odgovornosti u slučaju takozvane trgovine listama čekanja na zračnoj terapiji.

Prijavu protiv Jovanovića, zbog nezakonitog organizovanja dopunskog rada i ubacivanja stranih državljana na listu čekanja preko reda, bila je podnela doktorica Bojana Bokorov, koja je od Agencije dobila status uzbunjivača.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju saopštio je tada da će Jovanović uložiti žalbu na rešenje Agencije.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga