AP: Vetrenjače u SAD ubijaju ptice

Više od 573.000 ptica svake godine strada u SAD na farmama vetrenjača, među kojima i 83.000 jastrebova, sokolova i orlova

14. maj 2013

Više od 573.000 ptica svake godine strada u SAD na farmama vetrenjača, među kojima i 83.000 jastrebova, sokolova i orlova, pokazuju cifre objavljene u martu u biltenu o prirodi Valdlajf sosajeti baletin (Wildlife Society Bulletin).

Smrt svake ptice tretira se kao zločin, što je optužba koju administracija američkog predsednika Baraka Obame koristi protiv naftnih kompanija kada ptice stradaju u njihovim ogromnim jamama, ili protiv električnih centrala kada ptice ubije struja na dalekovodima.

Obamina administracija do sada ni jednu farmu vetrenjača nije sudski gonila, čime štiti tu industriju od odgovornosti i pomaže prikrivanju broja stradalih ptica, utvrdila je istraga agencije AP.

Energija vetra, koja ne zagađuje prirodnu sredinu, kamen temeljac je Obaminog energetskog plana, podseća AP.

„Racionalno je da se oslobodimo ugljen-dioksida, kao i fosilnih goriva. Ali, po koju cenu? U ovom slučaju, cena je previsoka“, ocenio je ekolog Tom Doerti.

Orlovi u letu ponašaju se kao vozači koji kucaju poruku na mobilnom telefonu – oni ne gledaju prema gore. Dok vrebaju potencijalni obrok, najčešće ne primete industrijske turbine na vreme, i one ih prosto samelju, navodi agencija AP.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga