AP: Poplave uzrokovale pomjeranje mina iz zemljišta širom BiH

Poplave bi mogle uzrokovati pomjeranje mina u susjedne države

17. maja 2014

Poplave u Bosni i Hercegovini ugrozile i raselile hiljade ljudi kojima je voda uništila domove. Osim toga, prema pisanju agencije Associated Press, pojavila se opasnost od pomjeranja mina iz zemljišta širom BiH.

Naime, u našoj zemlji veliki problem i dalje su mine zaostale nakon agresije na BiH. Pomjeranje zemljišta moglo bi pomjeriti i mine.

„Svaki put kada se voda povuče, geografija se pomalo mijenja, a ako je tlo bilo minirano, mine završe negdje drugdje“, rekao je za AP Antun Šinković, službenik Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini.

Poplave bi mogle uzrokovati pomjeranje mina u susjedne države.

„Imali smo zadatak jednom da očistimo minsko polje u blizini rijeke Save na sjeveru i kad smo stigli tamo, 6.000 kvadratnih metara označenog područja je nedostajalo. Čitava obali je nestala zajedno s minama“, rekao je za AP Boro Košarac, šef jedne od najvećih komercijalnih deminerskih kompanija u Bosni i Hercegovini.

„Samo Bog zna gdje su mine otišle“, rekao je on. „Teoretski, mogle bi završiti samo nekoliko kilometara niz rijeku ili čak skroz u Dunavu.“

U četvrtak se voda počela povlačiti, omogućavajući vlastima da počnu procjenu štete. I izviđači Centra za deminiranje će ići i ispitivati sumnjiva područja oko obala rijeka, piše NBC news.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga