- Autonomija - https://www.autonomija.info -

AP: Podizanje ograde na srpsko-mađarskoj granici uzaludno

Srpsko-mađarsku granicu je u utorak prešlo 2.533 izbeglica i to je najveći broj migranata koji je u jednom danu ušao u Mađarsku iz Srbije od početka godine, saopštila je mađarska policija.

Policija je saopštila da je u utorak registrovan ulazak 2.093 migranta u Mađarsku.

Rast broja izbeglica koji ulaze u Mađarsku pokazuje da je bilo uzaludno podizanje ograde kojom su mađarske vlasti htele da zaustave talas migranata preko Srbije iz ratom zahvaćenih zemalja, ocenjuje agencija Asošiejted pres (AP).

Pošto se registruju i podnesu zahtev za azil, migranti se šalju u jedan od centara za prihvat izbeglica, ali većina njih nastoji da odmah krene dalje ka bogatijim zemljama Evropske unije, kao što su Nemačka ili Švedska.

Novinari AP-a su utorak ujutro blizu pograničnog grada Reske videli veliki broj migranata kako se penju preko bodljikave žice ili puze ispod nje da bi ušli u Mađarsku.

Mađarski vojnici su 3. avgusta počeli izgradnju ograde na granici sa Srbijom. Ograda bi trebalo da bude postavljena do 31. avgusta.

Više od 100.000 migranata stiglo je ove godine u Mađarsku preko Balkana, većinom iz ratnih zona poput Sirije, Iraka i Avganistana.

Mađarska policija ispalila suzavac na migrante

U centru za prijem migranata na južnoj granici Mađarske danas tokom prepodneva izbili su nemiri, dok policija pokušava da kontroliše rekordan priliv ljudi u ovu zemlju iz Srbije.

Na televizijskim snimcima prikazano je da je ispaljen suzavac.

Rojtersov izveštač sa lica mesta u oblasti graničnog grada Roske, naspram Horgoša, javio je da je policija grupisala oko 300 do 400 migranata i da im se obraća preko megafona.

Situacija je trenutno mirna.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!