AP: Obama nadohvat drugog mandata

Kada bi predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama bili danas održani, aktuelni predsjednik Barack Obama osvojio bi najmanje 270 elektorskih glasova neophodnih za osvajanje drugog mandata

01. okt 2012

Kada bi predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama bili danas održani, aktuelni predsjednik Barack Obama osvojio bi najmanje 270 elektorskih glasova neophodnih za osvajanje drugog mandata.

Prema istraživanju AP-a, Obama bi osvojio najmanje 271 elektorski glas, a vjerovatno bi pobijedio i u ključnim državama poput Ohioja i Iowe, zajedno s još 19 drugih država i distriktom Columbija.

Romney u zaostatku

Njegov republikanski protivkandidat Mitt Romney pobijedio bi u 23 američke savezne države, u kojima bi osvojio 206 elektorskih glasova.

Kako prenosi Glas Amerike (VoA), Obama uživa znatno vodstvo nad bivšim guvernerom Massachusettsa u mnogim „neopredijeljenim“ državama, za koje se očekuje da će odlučiti o pobjedniku na izborima 6. novembra.

Obama i Romney će se u srijedu suočiti u Denveru, u državi Colorado, na prvoj od tri planirane debate, na kojoj će govoriti o ekonomiji, zdravstvu i ulozi vlade.

Oba kandidata se užurbano pripremaju za debate koje će da privuku više od 50 miliona posmatrača.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga