AOM: Nedopustivi napadi na NDNV

"Bez ikakvih dokaza insinuiraju da je NDNV finansiran kako bi širio separatističke ideje u Vojvodini"

08. mar 2019

Asocijacija onlajn medija (AOM) najoštrije je danas osudila najnovije napade na Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), predsednika ove organizacije Nedima Sejdinovića i programskog urednika Dinka Gruhonjića, kao i portala Autonomija i VOICE, koji su na vebsajtu istraga.rs dovedeni u vezu sa „sumnjivim donatorima“.

AOM je osudio objavljivanje tekstova u kojima se NDNV i portali koje ova organizacija uređuje i vodi „dovode u vezu sa sumnjivim donacijama“, navodeći da su zapravo u pitanju „dobro poznati donatori“.

„Ovim dobro poznatim međunarodnim donatorima nisu umeli ni da pročitaju tačne nazive, a autori portala istraga.rs bez ikakvih dokaza insinuiraju da su NDNV, Sejdinović i Gruhonjić finansirani kako bi širili separatističke ideje u Vojvodini“, piše u saopštenju.

AOM navodi da je bez ikakvih dokaza, portal istraga.rs ustvrdio da NDNV „okuplja separatistički nastrojene novinare“.

„Ovakvim neistinama i neodgovornim pisanjem, portal ne samo da nanovo širi paniku od navodnog vojvođanskog separatizma, već ozbiljno ugrožava bezbednost ljudi u NDNV insinuirajući da je njihov angažman u separatističkoj organizaciji u funkciji stranih interesa neprijateljski nastrojenih prema Srbiji“, saopštio je AOM.

Ova organizacija koja se bavi onlajn medijima u Srbiji, skrenula je pažnju da poseban problem u, kako su naveli „inače zagađenom medijskom prostoru Srbije“, predstavljaju portali bez impresuma registrovani na serverima u inostranstvu.

„Ovakvi portali bez ikakvih posledica i zakonskih ograničenja sprovode javni linč politički nepodobnih osoba, šire lažne vesti i pozivaju na nasilje“, upozorio je AOM.

Pozvali su Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da ovaj slučaj uzme u razmatranje, kao i da sa ostalim nadležnim organima pronađu rešenje koje bi okončalo nekažnjivost ovakvih portala.

„Na kraju, mala lekcija za nepotpisane autore i urednike portala Istraga: ‘National Endowment for demograf’ iz teksta zapravo se zove ‘National Endowment for Democracy’, a ‘Organization for securlly and cooperation’ iz Austrije, zapravo je OEBS“, dodali su u AOM-u.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga