Antonio Tajani je novi predsjednik Europskog parlamenta

Tajani je uz Tuska i predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera treći demokršćanin koji se našao na jednoj od tri najviše funkcije u EU

18. jan 2017

Italijanski desničar Antonio Tajani izabran je večeras za novog predsjednika Europskog parlamenta (EP), saopćio je odlazeći predsjednik tog tijela EU Martin Schulz.

Tajani (63) izabran je u četvrtom i posljednjem krugu glasovanja prostom većinom od 351 glasa, dok su za njegovog protukandidata i sunarodnjaka, socijalistu Giannija Pittellija, glasovala 282 zastupnika, naveo je Schulz.

Kandidat iz redova Europske narodne partije desnog centra i bivši europski komesar za industriju od 2010. do 2014. godine u timu tadašnjeg predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, Tajani je zajedno sa Pittellom vodio u sva tri prethodna kruga glasovanja, ali nijedan od njih nije dobio potrebnu apsolutnu većinu.

Tajani i Pittella su kao dva najbolje rangirana kandidata ušla u četvrti krug glasovanja, u kojem je novi predsjednik EP izabran prostom većinom glasova.

Obraćajući se europskim zastupnicima, Tajani je poručio da će „poštivati sve političke skupine“, a svoju pobjedu posvjetio je žrtvama katastrofalnog potresa koji je prošle godine pogodio središnju Italiju i žrtvama terorizma.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, također predstavnik desnog centra, čestitao je Tajaniju na Twitteru, navodeći da je „spreman surađivati sa njim“.

„Snažnoj i jedinstvenoj EU potreban je konstruktivan i efikasan parlament“, napisao je Tusk.

Tajani je uz Tuska i predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera treći demokršćanin koji se našao na jednoj od tri najviše funkcije u EU.

Pored Tajanija i Pittelle, u trci za predsjednika EP bili su i Belgijanka Helga Stevens, Britanka Jean Lambert, Italijanka Eleonora Forenza i Rumun Laurentiu Rebega.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga