Antonijević: Skoro svi amandmani Ministarstva pravde na Ustav trebalo bi da pretrpe izmene

"Država bi trebalo vrlo brzo da formira Radnu grupu koja bi uskladila tekst amandmana s mišljenjem Venecijanske komisije"

25. juna 2018

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milan Antonijević ocenio je danas da mišljenje Venecijanske komisije na amandmane na Ustav iz oblasti pravosuđa, koje je predložilo Ministarstvo pravde, ukazuje da država nije dovoljno učinila da pokaže da će nezavisno pravosuđe biti unapređeno i da je zbog toga potrebno u skladu s tim dokumentom napraviti izmene na koje su ukazivale i nevladine organizacije i strukovna udruženja.

„Skoro svi amandmani na Ustav iz oblasti pravosuđa koje je pripremilo Ministarstvo pravde trebalo bi da pretrpe izmene nakon mišljenja koje je dala Venecijanska komisija, a koje države članice Saveta Evrope moraju da poštuju. Međutim, daleko je važnije da država prihvati to mišljenje jer je u interesu njenih građana“, rekao je Antonijević.

Kao jedan od primera on navodi odredbe o raspuštanju Visokog saveta sudstva, za šta je Venecijanska komisija tražila da bude detaljnije određeno kada je moguće da se nešto takvo dogodi.

Direktor JUKOM-a smatra da bi država trebalo vrlo brzo da formira Radnu grupu koja bi uskladila tekst amandmana s mišljenjem Venecijanske komisije, a da bi s tim, paralelno, tekao proces novih konstulacija s nevladinim organizacijama i strukovnim udruženjima.

„Nije vreme za slavlje zato što se većina stvari na koje smo ukazivali našla i u mišljenju Venecijanske komisije. Fudbalskim rečnikom, vreme je da se ‘spusti lopta’ i ovaj detaljni dokument od 20 strana iskoristimo da dobijemo kvalitetne amandmane koji će nakon toga biti upućeni Skupštini Srbije“, zaključio je Antonijević.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga