Antonijević: REM da reaguje povodom situacije na RTV

Situaciju vratiti u institucionalne okvire, jer je očigledno skliznula u politiku

19. maja 2016

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milan Antonijević izjavio je danas da se situacija na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) mora vratiti u institucionalne okvire, jer je očigledno skliznula u politiku.

Antonijević je ocenio da bi tim povodom trebalo da reaguje Regulatorno telo za elektronske medije (REM).

„Situacija je očigledno skliznula u politiku s obzirom da se odvija po jednom ključu koji je i ranije nažalost viđen, a to je da se, onog trenutka kada se izmeni određena vlast, automatski menja i ceo sastav javnog servisa“, rekao je Antonijević.

Direktor JUKOM-a je ocenio da to nije dobra poruka i da je veoma hrabro što novinari izlaze svojim obraćanjima u javnost braneći profesiju, rad i stavove da je RTV kvalitetno obavljala svoj posao i da, kako je istakao, ukoliko nekoga želite da smenite sa funkcije, morate dati jasna obrazloženja zašto se to čini.

„Ni u jednom slučaju nismo videli da je to učinjeno i zato se ostavlja itekako mnogo prostora za politizaciju ovih smena, a i šalje se poruka da se samo politički poslušni mogu ostavljati na određenim funkcijama, dok to neće biti moguće za one koji su samo na kvalitetan i profesionalan način obavljali svoj posao“, rekao je Antonijević.

On je dodao da su međunarodne institucije upoznate sa problemom RTV-a i poručio da se prava novinara moraju poštovati.

„Srbija je u ovom periodu na priličnom testu kada je reč o ljudskim pravam, medijskim slobodama i veoma je pogrešan potez da se na ovakav način – bez jasnih razloga i obrazloženja vrše ovolike smene i da se stvara utisak da je na delu revanšizam“, kazao je Antonijević.

Direktor JUKOM-a je istakao da očekuje reakcije države, pre svega REM-a.

„REM se nažalost nije oglašavao ovim povodom, niti je stao u odbranu novinara i profesije, a to je mogao da učini. Ovde se radi o javnom servisu i obaveze Srbije su velike kada se radi o očuvanju nezavisnosti javnih servisa i jasno se govori da nakon političke smene vlasti na javnom servisu ne sme biti automatskih smena i revanšizma, kao što se čini da se trenutno dešava na RTV“, kazao je Antonijević.

Novi Upravni odbor RTV smenio je nedavno programskog direktora RTV Slobodana Arežinu, koji je ocenio da je to rezultat političkih pritisaka. Nedugo nakon toga svoje ostavke na funkcije su dali generalni direktor RTV Srđan Mihajlović i urednica prvog programa te medijske kuće Marjana Jović.

Nov menadžment je potom u jednom danu smenio 14 urednika i novinara Informativnog programa.

Preko 77 novinara RTV juče je u drugom po redu otovrenom pismu upozorilo da je opstanak javnog servisa Vojvodine doveden u pitanje. U pismu se oštro protestuje zbog smene urednika i voditelja Informativnog programa.

Nova v.d. glavne i odgovorne urednice Prvog programa RTV Nada Kalkan izjavila je juče za Insajder.net da niko od urednika te televizije nije smenjen, ali da će ona birati novi tim saradnika.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga