Antonijević: Presuda nije povod za slavlje nego za saosećanje sa žrtvama

"Nadam se da će ono što se čulo u sudnici, o brojnim ratnim zločinima koji su počinjeni u Srebrenici, prilikom opsade Sarajeva ali i u drugim mestima, naterati ljude da se zamisle i da će presuda doprineti pomirenju"

22. nov 2017

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević izjavio je danas da presuda ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom ne treba da bude povod za slavlje ni u jednoj zemlji Zapadnog Balkana već momenat kada svi treba da se zamisle kako je tako nešto moglo da se desi.

U izjavi agenciji Beta, Antonijević je rekao da presuda treba da bude iskorišćena da svi razmisle o tome kako su takvi ratovi mogli da se dogode 90-ih godina.

Mladić je danas pred Haškim tribunalom osuđen na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine u BiH. U Hagu je proglašen krivim po svim tačkama optužnice izuzev prve koja se odnosi na genocid u šest opština u BiH.

Antonijević je izrazio nadu da će ono što se čulo u sudnici, o brojnim ratnim zločinima koji su počinjeni u Srebrenici, prilikom opsade Sarajeva ali i u drugim mestima, naterati ljude da se zamisle i da će presuda doprineti pomirenju.

„I tako treba gledati na ovu presudu“, rekao je Antonijević.

On je naveo da sudski utvrđene činjenice ne treba da budu podložne politizaciji.

„Iako očekujem da se danas jave neki ljudi koji će pokušati da presudu politizuju, zarad žrtava se treba uzdržati od toga“, rekao je on.

Antonijević je rekao da je, i pored gorčine i odgovornosti koju treba da oseća svako ko je slušao obrazloženje presude, potrebno da se naglasi da je odgovornost individualna.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga