Antonijević: Izveštaj Amnestija upozorenje da se neće tolerisati rušenje vladavine prava

"On je jasan signal vlastima da moraju promeniti ponašanje i izvući glavu iz peska"

22. feb 2017

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević izjavio je danas da je godišnji izveštaj organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal (AI), u kojem se u delu o Srbiji navodi i slučaj „Savamala“, jasno upozorenje da se neće tolerisati rušenje vladavine prava.

„Svaki izveštaj međunarodnih organizacija proizvodi efekte i nažalost snižava ugled koji naša država ima u svetu“, rekao je Antonijević za Dojče vele.

Prema njegovim rečima, izveštaj AI je dokument koji se čita, koji daje sliku zemlje i ima svoju težinu.

„On je jasan signal vlastima da moraju promeniti ponašanje, izvući glavu iz peska i jasno ukazati na odgovorne za ova kršenja prava građana, makar oni bili i iz njihovih redova. Izveštaj je i jasno upozorenje da se neće tolerisati rušenje vladavine prava“, rekao je Antonijević.

U delu izveštaja AI koji govori o Srbiji navodi se da je u noći rušenja u Hercegovačkoj ulici u Beogradu izostala reakcija policije u trenutku kada su građani bili ugroženi i pozivali pomoć i da su objekte nasilno rušila maskirana lica.

AI u izveštaju pominje i ulične proteste na kojima su građani tražili odgovornost predstavnika vlasti, ali i tužbu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića protiv nedeljnika NIN, navodeći da je taj postupak okončan negativno po nedeljnik, uz pozamašnu novčanu kaznu.

U izveštaju se navodi i da provladini mediji u Srbiji nastavljaju da ocrnjuju nezavisne novinare i aktiviste za ljudska prava, kao i kancelariju ombudsmana.

Nezavisna novinarska udruženja registrovala su desetine incidenata u kojima su meta bili novinari, uključujući fizičke napade i pretnji smrću, ukazuje se u izveštaju.

Kada je reč o sprovođenju suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, navodi se da su ona i dalje u blokadi dok je mesto glavnog tužioca za ratne zločine ostalo upražnjeno cele prošle godine.

Izvestioci UN su ukazali na lošu situaciju posebno za Rome koji žive u divljim naseljima bez pristupa osnovmim uslugama, ukazuje se u izveštaju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga