Antonijević: Ignoriše se praksa Evropskog suda za ljudska prava

Autori teksta „Novogodišnja bajka za ubice“ pitaju zašto sud igra ulogu vernog čuvara pečata na arhivima tajne policije

09. feb 2017

Predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević izjavio je da je sud u slučaju tužbe protiv novinara Miroslava Bojčića i Zorana Janića ignorisao relevantnu praksu Evropskog suda za ljudska prava.

“Otežavajuća okolnost za sud u ovom slučaju leži u tome što su se autori izričito pozvali na relevantnu praksu Evropskog suda, koja je, međutim, ovde ignorisana, iako je tekst, koji je nesumnjivo pokrenuo vrlo važna pitanja za ovo društvo, trebalo da bude povod za dalju polemiku, a ne povod za presudu protiv autora“, rekao je Antonijević na konferenciji za novinare.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je glavne tačke presude Višeg suda, a pritom je poštrio kaznu 20 puta, zbog teksta „Novogodišnja bajka za ubice“, u kojem su istraživali mehanizme srastanja vrhova vlasti sa, kako su naveli, nelustriranom, zločinačkom tajnom službom, kroz zajednička kršenja Ustava i zakona.

Intelektualci i javne ličnosti, kao i porodice žrtava državnih zločina, nakon tog teksta obratile su se peticijom predsedniku Srbije i zahtevali da odgovorni budu kažnjeni, kao uvod u konačnu reformu tajne policije i otvaranje njenih arhiva.

“Ovom presudom, nakon petogodišnjeg procesa, sud je preuzeo na sebe vršenje političke cenzure, što mu Ustav ne dopušta. Pritom je spremno odigrao i ulogu vernog čuvara pečata na arhivima tajne policije“, rekli su na Janić i Bojčić.

Oni su ocenili da domaći sudovi „tobože primenjuju” praksu Evropskog suda za ljudska prava, ali je tumače “kako to odgovara naručiocima presuda”, iako je Srbija formalno otvorila poglavlje 23, odnosno obavezala sa da izvrši reformu pravosuđa u kontekstu pristupanja EU.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga