Antisemitski plakati u Beogradu

Ovi plakati vizuelno podsećaju na antijevrejske postere nacističke Nemačke iz 1941. godine

30. mar 2013

Na nekoliko mesta po centru Beograda pojavili su se antisemitski plakati kojima se Jevreji optužuju da su odgovorni za bombardovanje 1999.

Na plakatima se vidi bombarder sa Davidovom zvezdom i slike srušene zgrade Generalštaba i mosta na Dunavu u Novom Sadu uz poruku „14 godina od NATO bombardovanja, njihov teror i dalje traje“.

Ovi plakati vizuelno podsećaju na antijevrejske postere nacističke Nemačke iz 1941. godine.

Grаdonаčelnik Beogrаdа Drаgаn Đilаs аpelovаo je nа sve Beogrаđаne dа poštuju vrednosti demokrаtskog društvа u kojem živimo i dа održe duh tolerаncije i poštovаnjа.

On je poručio dа u Beogrаdu već vekovimа žive ljudi rаzličitih kulturа i običаjа i zаjednički gа grаde i unаpređuju kvаlitet životа.

„Glаvni grаd i celа Srbijа ponosni su nа svoju аntifаšističku borbu i slobodаrsku prošlost, koje ovаkvi necivilizаcijski postupci kаljаju i unižаvаju“, istаkаo je grаdonаčelnik Beogrаdа. On je izrаzio uverenje dа će nаdležni držаvni orgаni pronаći počinioce i odgovаrаjuće ih kаzniti, čime će se dokаzаti dа vаndаlizаm i rаsizаm u Beogrаdu nisu dobrodošli.

B. Stefanović najavio raspravu o antisemitskim plakatima

Predsednik Društva prijateljstva sa Izraelom u Skupštini Srbije Borislav Stefanović najavio je danas da će ove nedelje zakazati hitnu sednicu te parlamentarne grupe zbog plakata koji su se nedavno pojavili u Beogradu.

„Planiram da napravim sednicu na kojoj ću pozvati ambasadora Izraela, da uz prisustvo medija donesemo određene stavove, vezano za situacije koje su dešavaju, a pre svega zbog plakata koji je ispod svakog nivoa i koji predstavlja grafički prikaz zla koje živi među nama“, rekao je Stefanović za televiziju B92.

Prema njegovim rečima, to zlo nije samo antsemitizam, već i fašizam i nacizam na koje se mora reagovati.

On je rekao da parlament mora jasno da „žigoše“ takve poruke pošto one bacaju blato na jedan narod.

Stefanović je rekao da su uzroci jačanja ekstremizma, to što je organizacija Naši pomislila da su na „vlast došli njihovi“.

„Oni su sada vrlo razočarani što je ova vlada posvećena evropskim integracijama“, rekao je Stefanović i dodao da ih je zato sada teže kontrolisati.

(B92/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga