Antifašizam pod pritiskom EU?

Mislim da u javnosti mora da se podstiče antifašistički duh, koji je dugo vremena bio potiskivan, posebno među mladima koji su u dobroj meri zadojeni i nacizmom i nacionalističkom ideologijom.

09. nov 2010

Kao i širom sveta, i u Srbiji će danas biti obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, koji je ustanovljen u znak sećanja na žrtve Kristalne noći, kada su nacisti u Nemačkoj nasiljem na ulicama i trgovima 9. novembra 1938. godine započeli pogrom Jevreja.

Vlada Srbije centralnu manifestaciju obeležavanja dana borbe protiv fašizma i antisemitizma organizuje u beogradskom Narodnom pozorištu, a program će večeras direktno prenosti i Radiotelevizija Srbije.

U odnosu na vreme od pre nekoliko godina, kada su neonacisti slobodno upadali na fakultete i prekidali antifašističke tribine organizovane povodom 9. novembra, i kada u Srbiji nije postojala nijedna zvanična državna manifestacija kojom bi se obeležio Svetski dan borbe protiv fašizma, činjenica da vlasti večeras organizuju jedan ovakav skup nesumnjivo predstavlja napredak. 

Upozorenje od EU

Tako misli i politolog Aleksandar Popov, kopredsednik Igmanske inicijative, koji za Dojče vele kaže da se Srbija do sada ponašala tako kao da se stidi svoga učešća u antifašističkoj borbi, na šta je upozorena i od strane Evropske Unije. 

„Očigledno je da je na putu ka EU Srbija i to dobila kao upozorenje: da jednostavno mora da menja imidž, afirmišući svoj antifašizam, koji jeste deo njene istorije. Ali i da mora energičnije da se suprotstavi onome što je podsticano – pa i nakon 5. oktobra 2000. godine – od strane pojedinih stranaka, a to su grupe koje su kao svoju zastavu nosile neonacistička obeležja”, kaže Popov.   

Sociolog Vladimir Ilić iz Centra za razvoj civilnog društva takođe smatra da je reč o napretku u promociji antifašizma u Srbiji, ali ocenjuje da aktuelna vlast po prirodi stvari nije sposobna za radikalnu kritiku fašizma. 

„Radikalna kritika fašizma podrazumevala bi i kritiku nacionalizma i kritiku tajkuna. A za to ova vlada po prirodi stvari ne može biti sposobna jer se naslanja na nacionaliste i na tajkune”, ocenjuje Ilić. 

Potrebna dugoročna promocija antifašizma

Prema njegovim rečima, suštinsko suprotstavljanje manifestacijama fašizma u društvu moguće je samo kroz borbu za socijalnu jednakost građana, što u Srbiji nije slučaj. 

„Siromašni ljudi, Romi, osobe sa invaliditetom, pripadnici verskih manjina, pripadnici nekih nacionalnih manjina, pripadnici seksualnih manjina…, prolaze kroz torturu društva. Ne države, ali društva da”, tvrdi Ilić.  

Prema rečima Aleksandra Popova, antifašistički duh u javnosti je dugo vremena bio potisikivan pa je sada potreban obrnut proces.

“Mislim da u javnosti mora da se podstiče antifašistički duh, koji je dugo vremena bio potiskivan. Nadam se da će to na duže staze, ako se taj trend bude nastavio dati dobre rezultate, posebno među mladima koji su u dobroj meri zadojeni i nacizmom i nacionalističkom ideologijom”, ističe Popov.

Večerašnjoj svečanosti prisustvovaće visoki zvaničnici Vlade i Skupštine Srbije,  učesnici Španskog građanskog rata, veterani i heroji iz Drugog svetskog rata, preživeli zatočenici logora smrti.

I pojedine nevladine organizacije obeležiće Dan borbe protiv fašizma, uz pitanje vlastima zašto još uvek nisu zabranjene klerofašističke i neonacističke organizacije.

Kristalna noć je u modernoj istoriji označena kao početak holokausta u kome je uoči i tokom Drugog svetskog rata u nacističkim logorima smrti ubijeno šest miliona ljudi.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga