Antifašistkinja Ida Sabo dobila mural u Novom Sadu

"Smrt fašizmu, sloboda narodu"

01. apr 2017

Nedavno preminula heroina Drugog svetskog rata Ida Sabo (1915-2016) dobila je svoj mural u Novom Sadu.

Mural se nalazi u blizini Železničke stanice, a na njemu je naslikan portret Ide Sabo uz poruku „Smrt fašizmu, sloboda narodu“, objavio je Univerzitetski odjek, portal studenata žurnalistike sa Univerziteta u Novom Sadu.

Grafit je potpisala Antifašistička akcija Novog Sada, koja je saopštila da je na taj način želela da oda počast jednoj od najvećih heroina antifašističke Narodnooslobodilačke borbe iz Drugog svetskog rata, koja je preminula pre nekoliko meseci u 101. godini života u Novom Sadu.

Tridesetih godina prošlog veka Ida Sabo se priključila komunistima u Subotici, ali je zbog svojih aktivnosti morala da ode u Sloveniju, gde je učestvovala u organizovanju ustanka 1941. godine.

Nakon rata obavljala je nekoliko funkcija, a nosilac je i Partizanske spomenice iz 1941, Ordena junaka socijalističkog rada, Ordena bratstva i jedinstva i drugih odlikovanja.

“Nacionalizam je prvo oružje buržoazije, potom dolazi imperijalizam i oni se brzo udružuju. Tada nastaju otimačine koje vode ka ratu. To je potrebno kapitalistima, jer oni ne stiču bogatstvo bez rata. Nažalost, ljudima je lako manipulisati i nekad ne mogu da razumeju da nikoga nisu pitali da li želi da bude Srbin, Musliman ili Crnogorac kada se rodi. Nacionalizam nije urođen, tome se ljudi uče. A jedan nacionalizam rađa drugi”, poručila je Ida Sabo u jednom od svojih poslednjih intervjua koji je dala za portal 021.rs.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga