Antifašistička šetnja do Vranića

Povodom rehabilitacije fašističkog vođe-kolaboracioniste, fašističkog pokreta i istorijskog revizionizma u Srbiji

21. maj 2015

Zrenjaninska Panonska aktivistička organizacija (PAOR) najavila je novu pešačku turu – od Zrenjanina do Vranića, koju će organizovati u okviru svoje akcije „Šetanje ideja“ .

Aktivisti su najavili da će prepešačiti 112 kilometara za „izgradnju mira i ukazivanje na značaj antifašističke borbe na prostoru bivše Jugoslavije, povodom rehabilitacije fašističkog vođe-kolaboracioniste, fašističkog pokreta i istorijskog revizionizma u Srbiji“.

Kako se objašnjava, cilj aktivista je da za oko 20 sati dođu do Vranića i Spomen doma, posvećenog stradanju meštana i meštanki tokom ratova, posebno žrtvama fašističko-četničkog zločina u decembru 1943. godine tokom drugog svetskog rata.

Oni su istakli da pešačka tura počinje 24. maja, a završava se dan kasnije. „Nekada slavljen Štafetom mladosti, kao državni praznik Dan mladosti, 25. maj obeležićemo kao ‘Dan žalosti’, davanjem pomena žrtvama četničko-fašističkog zločina. Time želimo da ukažemo javnosti, posebno mladima da se mir na prostoru bivše Jugoslavije neće graditi rehabilitacijom fašističko-četničkog vođe, fašističkog pokreta i prekrajanjem istorije u službi ideja i idelogoje krvi i tla“, poručili su aktivisti PAOR-a.

Oni su ocenili i da se rehabilitacijom zločinca i zločinačkog pokreta iz Drugog svetskog rata, država Srbija odriče svoje antifašističke borbe. „Poricanjem zločina i žrtava, ideološkom promenom istorije, ostavlja se trajno ratno nasleđe budućim generacijama na prostoru bivše Jugoslavije. Mladima posebno u Srbiji, BIH i Hrvatskoj se stavlja teret nacionalizma, klerofašizma, verske, nacionalne, rasne mržnje i nasilja“, navodi se u saopštenju te organizacije.

U njemu se dodaje i da se stvara utisak da institucije, parlament, predsednik i vlada države Srbije, a posebno funkcioneri i političari koji ih vode, pogubnim odlukama, ne žele da grade održivi mir u regionu Zapadnog Balkana, već ostavljaju prostor za nove sukobe.

„Podsećamo da se to već dogodilo tokom devedesetih godina prošlog veka, kada se ideja i platforma Ravnogorskog četničkog pokreta o homogenoj, Velikoj Srbiji, pokušala rehabilitovati i sprovoditi u ratu od 1991. do 1995. godine na prostoru bivše Jugoslavije“, naveli su aktivisti.

U PAOR-u su naveli i da su podršku njihovoj novoj akciji pružili udruženje 20. Decembar iz sela Vranić, SUBNOR Srbije-Beograd, Yu centar Tito iz Kovačice i prijatelji i aktivisti iz Zrenjanina i Beograda.

Panonska aktivistička organizacija PAOR kroz „Šetanje Ideja“ promoviše kulturu zdravog načina života kroz sport i aktivizam usmeren na izgradnju mira, za ljudska prava, socijalnu pravdu bez diskriminacije i nasilja.

Aktivisti PAOR-a su krajem aprila organizovali i šetnju mira od Bačke Palanke do Jasenovca, gde su obeležili 70. godišnjicu proboja logoraša iz koncentracionog logora Jasenovac. Oni su peške iz Zrenjanina došli i na veliki antifašistički skup u Novom Sadu, a prošle godine su organizovali i šetnju do Srebrenice.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga