Antifašistička koalicija: RTS da snosi odgovornost zbog ustupanja prostora ektremistima

"Javni servis Tomislava Lovrekovića, protiv kojeg se vode krivični postupci za napade na novinare i pretnje smrću, predstavlja kao osobu sa kredibilitetom"

15. nov 2018

Antifašistička koalicija zatražila je danas od rukovodstva Radio-televizije Srbije objašnjenje za ustupanje prostora u svojim emisijama Tomislavu Lovrekoviću, bez ikakavog propratnog komentara, iako se protiv njega vode krivični postupci za napade na novinare i pretnje smrću upućene narodnoj poslanici.

„Imajući u vidu da je Radio televizija Srbije 14. novembra 2018. godine, u okviru emisije ‘Šta radite bre’, emitovala prilog u kome je prenela deo obraćanja Tomislava Lovrekovića sa konferencije za medije novoosnovanog Centra za medijski monitoring (organizovane 13. novembra 2018. u beogradskom Medija centru), bez komentara ili kontekstualizovanja, gledaocima je poslata poruka da je Tomislav Lovreković osoba sa kredibilitetom, čije bi iskaze i stavove trebalo uvažiti“, navodi se u saopštenju Koalicije.

U saopštenju se podseća da je Tomislav Lovreković, predsednik organizacije „Izvorna treća Srbija“ i urednik ekstremnodesničarskih portala, „koji se lažno predstavlja kao novinar“, 2017. godine hapšen zbog pretnje smrću narodnoj poslanici Mariniki Tepić i pretnji upućenih novinarima Dinku Gruhonjiću i Nedimu Sejdinoviću, nakon čega mu je je, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti, bio određen pritvor, te da su postupci protiv njega još u toku.

„Podsećamo da je Lovreković na portalu ‘Nacionalist’ objavio pretnju Mariniki Tepić koja glasi: ‘N1 neće pitati Marinike. Mi ih moramo pitati i ispitati i ućutkati. Jednom za svagda. Sve do jedne. Za početak snajperski, a kasnije i artiljerijski. Ona ili mi'“, ukazuje se.

Antifašistička koalcija smatra da su autorima emisije „Šta radite bre“ i urednicima RTS-a poznate ove činjenice kao i celokupno delovanje Tomislava Lovrekovića, zbog čega očekuje odgovore, ali i „preuzimanje odgovornosti zbog još jednog incidenta, kakav na javnom servisu ne bi smeo da se dogodi„.

„Imajući u vidu mesto i ulogu medijskog javnog servisa u društvu, naglašavamo da osobama poput Lovrekvića, shodno Zakonu, kao i Kodeksu novinara, mesto može biti jedino u kritičkom osvrtu na to koliko su društveno pogubni govor mržnje, delovanje ekstremističkih organizacija i progon političkih neistomišljenika“, zajključuje se u saopštenju.

Antifašističku koaliciju čine Savez antifašista Vojvodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Hrvatski građanski savez, Vojvođanski klub, Zelena mreža Vojvodine, Vojvođanska politikloška asocijacija, Centar građanskih vrednosti, Centar za interkulturalnost, Centar za podršku ženama, Novi Optimizam, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga