Antifašistička akademija: Srbija već predugo koketira sa neofašizmom

"Fašizam je ukidanje insitucija, gušenje slobode govora i mišljenja, kult vođe, ismejavanje ljudskih prava, svakodnevnu produkciji neprijatelja..."

09. maja 2018

Ratna opcija srpskog rukovodstva, zasnovana na planu srpskih intelektualaca, vojnički je, ali ne i politički, poražena devedesetih godina prošlog veka, jer i danas vlada isti politički narativ koji je doveo do krvavog raspada jugoslovenske države, izjavio je predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević na Akademiji vojvođanske antifašističke koalicije, održanoj večeras povodom Dana pobede, a na kojoj je objavljen Proglas o otporu fašizaciji društva.

Radosavljević je istakao da Srbija već predugo koketira sa pojavom neofašizma, već više od tri decenije, te da posebno zabrinjava što, kako je naveo, vlast toleriše takve pojave.

„I danas u javnom prostoru vlada politički narativ o nemogućnosti življenja u zajednici sa drugim narodima, kakav smo već slušali pre ratova devedesetih. I sada imamo rehabilitaciju srpskih kvislinga koja služi da bi se opravdale ratnohuškačke 90-te. Pitanje je samo zašto narod danas dozvoljava da ga potomci domaćih izdajnika i saradnika okupatora vraćaju na put Ravne gore, koji je odbio pre 73 godine“, istakao je on, dodavši da put Srbije u dvadesetom veku „mora biti put Titovog Užica, ili Srbiji nema mesta u porodici evropskih, antifašističkih naroda“.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović ocenio je da u Srbiji postoje profašističke i fašisitčke tendencije bez obira što je u procesu evrointegracija.

„I pod tim ne mislim samo na političke i društvene strukture koje svoje delovanje zasnivaju na poricanju antifašizma, ili samo na reviziju istorije i relativizaciju zločina i iz daleke i iz bliske prošlosti. Kada govorimo fašizmu, tu mislim i na ukidanje insitucija, gušenju slobode govora i mišljenja, na kult vođe, na svakodnevno ismejavanje ljudskih prava i svakodnevnu produkciji neprijatelja i gušenje slobode medija. Tu mislim i na društvo u kojem je moć korporacija apsolutno zaštićena, a prava radnika gotovo ukinuta, i na opsesiji zločinom i mržnjom naših medija i politčara. Tu mislim i na ukidanju prava na slobodne i fer izbore„, naveo je Sejdinović.

Dodao je da je zbog toga neophodan širi i snažniji antifašistički front kako bi se društvo izborilo sa tim pošastima.

Sejdinović je kazao i da je ponosan zbog toga što je NDNV prepoznat kao organizacija koja svoj rad zasniva na vrednostima antifašizma i što je članica koalicije Građanska Vojvodine koja je proteklih godina organizovala brojne akcije, među kojima i veliki antifašistički protest 2007. godine na kojem se okupilo nekoliko hiljada ljude, koji je upamćen i po napadima ekstremista koji do danas nisu sankcionisani.

Predsednik Hrvatskog građanskog saveza Tomislav Stantić kazao je da je hrvatska zajednica u Srbiji trenutno u fokusu interesovanja politčara koji podižu tenzije između Srbije i Hrvatske, što položaj te zajednice ne čini nimalo prijatnim, jer su manjine uvek posebno ranjive u takvim okolnostima.

„Jedna od definicija fašizma glasi da je to ‘radikalno ugrožavanje ljudskih prava radi stabilnosti i prosperiteta’„. Mislim da nam ta definicija danas svima poznato zvuči“, naveo je on.

Stantić je rekao da ga od samih fašističkih tendencija ipak više zabrinjava to što se one ne prepoznaju, odnosno što se „to radikalno ugrožaavnje ljudskih prava prećutkuje“.

„I kad se to prećutkuje, onda ne treba da se čudimo kada dođe i do ekstremnijeg oblika ponašanja. Kao što je poslednji događaj u Hrtkovcima, kada je država uhapsila celo jedno mesto, a uveren sam da se tu ništa nije desilo slučajno, već da je sve bilo sinhronizovano i dogovoreno“, kazao je on.

Dodao je da ekstremizma ima svuda u društvu i unutar svake nacionalne zajednice, pa i hrvatske, gde postoji trend da se oni koji „nisu dovoljno zaslužni svojoj zajednici proglašavaju ‘neohrvatima'“.

„Totalitarizam ne stanuje negde daleko, već jako blizu, u našoj zajednici, u našem društvu i zato je potrebno da ga prepoznamo. Ovde imamo na delu ugrožavanje elementarnih ljudskih sloboda, za koje se moramo boriti, jer ako to ne budemo činili danas, sutra ili prekosutra može biti prekasno“, upozorio je Stantić.

Vojvođanska antifašistička koalcija koju čini 13 nevladinih organizacija objavila Proglas o otporu fašizaciji društva, kojim se poziva na stvaranje društvene snage koja će promovisati vrednosti antifašizma, te pružati otpor političkim i društvenim procesima zasnovanim na totalitarizmu, autoritarizmu, kultu ličnosti, represiji, širenju straha i nasilja.

U Proglasu se upozorava da Srbijom danas vladaju političke strukture koje svoje delovanje zasnivaju na poricanju antifašizma kao temeljne vrednosti moderne Evrope i savremene civilizacije i reviziji istorije, dok se istovremeno uništavaju institucije i ukida sloboda mišljenja i govora.

Ocenjuje se i da sistemsko urušavanje antifašističkih vrednosti vodi opravdavanju zločina iz dalje i bliže prošlosti, kao i da u javnom prostoru dominiraju organizacije i javne ličnosti koje zastupaju ideologije identične ili veoma slične najvećim pošastima modernog dobra – fašizmu i nacizmu.

„Mi ne smemo da zaboravimo da je antifašizam kao sistem vrednosti nastao u odbrani ljudskih prava, sloboda i jednakosti, i da se zasniva na toleranciji i otvorenosti prema drugima i drugačijima, te da predstavlja potpunu suprotnost kultu vođe, kultu nacije i kultu nasilja i militarizma“, poručuje se, između ostalog u Proglasu koji su nakon Akademije potpisom podržali brojni pojedinci i organizacije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga