Antifašisti traže da tužilaštvo pokrene postupak protiv Šešelja

“Da li će Hrtkovčani biti spokojniji ukoliko u nedelju njihovo selo okupiraju policijske snage kao statisiti u cirkusu osuđenog ratnog zločinca?"

05. maj 2018

Savez antifašista Vojvodine (SAV) pozvao je danas Republičko javno tužilaštvo da “konačno postupi” u skladu sa zakonima Srbije i hitno pokrene postupak protv osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja zbog javnih pretnji da je spreman da ponovi zločine za koje je osuđen.

“Meštani Hrtkovaca ponovo su u strahu od nacionalističkih divljanja kakvima su bili izloženi devedesetih godina za koja je radikalski lider i osuđen u Hagu, jer mu država ponovo dozvoljava da javno preti i zakazuje miting u tom vojvođanskom selu, što je unelo veliki nemir i strah naročito među Hrtkovčane hrvatske nacionalnosti. Ćutanje državnog tužilaštva očigledno pokazuje da je taj njihov strah i opravdan”, naveo je SAV u saopštenju za javnost.

Oštro su kritikovali ministra policije Nebojšu Stefanovića za koga su kazali da se, umesto jasne i odlučne reakcije na otvorene pretnje građanima Hrtkovaca, u medijima nadvikuje sa Šešeljem o tome da li će zakazani miting radikala biti održan ili sprečen, čak stavljajući u istu ravan taj skup i skupove podrške Hrtkovčanima, koje su najavile pojedine opozicione stranke.

“Da li će Hrtkovčani biti spokojniji ukoliko u nedelju njihovo selo okupiraju policijske snage kao statisiti u cirkusu osuđenog ratnog zločinca? Zakonske mogućnosti policije su da fizički spreče okupljanje primenom represivnih mera, ali to meštane Hrtkovaca neće učiniti spokojnijima. Obaveza tužilaštva je da spreči narušavanje bezbednosti građana i postupi po zakonu ako neko iznosi tako opasne pretnje”, poručili su antifašisti.

Podsetili su Republičko javno tužilaštvo na Šešeljove izjave da je „ponosan na sve zločine“ koji su mu „pripisani“, ali i da je spreman da ih ponovi.

“Ukoliko izostane reakcija tužilaštva, to će biti zastrašujuća poruka da je bezbednost građana u rukama onih koji su nad njima počinili zločin i koji im ponovo prete, jer im to omogućava i štiti ih aktuelna vlast”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga