Antifašisti: Topovske šupe u sramotnom stanju

Topovske šupe moraju služiti kao opomena do čega dovode ideje etničke, verske i rasne mržnje.

04. jan 2018

Udruženje antifašista Zrenjanina upozorilo je danas da se Topovske šupe kod Beograda, mesto stradanja banatskih i zrenjaninskih Jevreja u Drugom svetskom ratu, nalazi u “sramotnom stanju” i zatražili od nadležnih državnih i lokalnih organa vlasti da se taj prostor nekadašnjeg nacističkog logora što pre uredi.

“Za nevericu je činjenica da niko nije uhapšen zbog krađe spomen ploče na prostoru logora, tako da već pola godine ne postoji niti spomen natpis o mestu stradanja naših sugrađana. Tražimo uređenje prostora na kojem se nalazio logor i što hitnije isticanje nove spomen ploče”, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisao predsednik Udruženja antifašista Zrenjanina Aleksandar Marton.

Dodao je da prostor nekadašnjeg logora Topovske šupe mora služiti kao opomena do čega dovode ideje etničke, verske i rasne mržnje.

“Ovaj prostor mora biti mesto edukacije mladih građana Srbije. Oni moraju spoznati zlo ideje ‘zemlje i krvi’. Zaborav nacističkih zločina stvara prostor za rađanje novih zločinačkih projekata. To se ne sme dozvoliti”, poručio je Marton.

U logoru Topovske šupe je u toku nacističke okupacije ubijeno na hiljade Jevreja i Roma.

Više od četiri hiljade banatskih Jevreja, a među njima najviše zrenjaninskih, u toku avgusta 1941. dovedeni su u logor, a ogromna većina njih stradala je u njemu ili u nacističkim dušegupkama.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga