Antifašisti sutra organizuju proteste u četiri grada zbog rehabilitacije Nedića

"Prećutni pristanak vodećih političara uzrokuje nova prekrajanja istorijske istine i podgreva neofašizam u društvu, posebno kod mladih"

07. feb 2016

Organizacija Antifašistička akcija najavila je da će sutra organizovati akcije u četiri grada u znak protesta zbog procesa za rehabilitaciju kvislinga i fašiste Milana Nedića, predsednika Vlade Srbije u vreme nacističke okupacije tokom Drugog svetskog rata.

Akcije će biti organizovane u Beogradu, Zrenjaninu, Kraljevu i Šapcu, tačno u podne.

Protest će trajati sat i po vremena, a tokom njega okupljeni će slušati “Ulični radio”, sa kojeg će se čuti uredbe, depeše, govori iz Nedićeve Srbije, kao i druge informacije u odnosu na rehabilitaciju i povodom procesa koji je u Beogradu zakazan za taj dan.

“Na ovaj način želimo da iskažemo neslaganje i kritiku zbog ove pogubne rehabilitacije, za koju smatramo da je u službi nacističke ideologije kojom se pokušava manipulisati javnost i vrši prekrajanje istorije, a čime se urušava temelj antifašizma i antifašističke borbe”, piše u saopštenju.

Podseća se na Nedićevu ulogu u potpisivanju Trojnog pakta, rasnim depešama, govorima, uredbama za hapšenje, oduzimanju imovine i obezbeđivanju logora u tadašnjoj Srbiji, kao i u Nedićevom “doprinosu” Holokaustu Jevreja, Porajmosu Roma i masovnim zatvaranjima i streljanjima antifašista.

Antifašistička akcija je optužila Vladu Srbije, Ministarstvo pravde, premijera i predsednika Srbije da ignorišu ovaj i bliske slučajeve, koji su “apsurd” u novijoj istoriji Balkana i Evrope.

“Ovaj prećutni pristanak vodećih političara uzrokuje nova prekrajanja istorijske istine i podgreva neofašizam u društvu, posebno kod mladih“, ocenjuje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga