Antifašisti pozivaju na protest zbog presude Petakovu

Protest sutra u podne ispred suda

16. maj 2012

Organizacija Antifašistička akcija Novog Sada pozvala je danas građane i predstavnike nevladinih organizacija na protest zbog presude po kojoj njihov aktivista Zoran Petakov treba da ide 100 dana u zatvor jer je uvredio bačkog episkopa Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja.

Građanski protest protiv presude Zoranu Petakovu najavljen je za sutra u podne, ispred zgrade Osnovnog suda u Novom Sadu.

„Pravosuđe je pokazalo svoju ‘nezavisnost’ i poslalo poruku kako će proći svako ko se drzne da kritikuje crkvu. Ovaj slučaj još jednom potvrđuje spregu između države i crkve”, piše u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da, sa druge strane, aktivnosti raznih desnoekstremističkih grupa i pokreta koji su „u milosti SPC”, prolaze nekažnjeno uprkos drastičnom kršenju Ustava i povređivanju ljudskih prava.

Petakov je dobio rešenje o izdržavanju kazne zatvora u trajanju od 100 dana jer nije platio 100.000 dinara kazne na koju je osuđen zbog uvrede Irineja.

Petakov je osuđen 2008. godine u nekadašnjem Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu, jer je episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao  najodgovornije za širenje desnoekstremističkih ideja unutar crkve i nazvao ih „četiri jahača apokalipse”.

On je tvrdio da ti episkopi aktivno podržavaju određene ekstremističke grupacije u Srbiji, a sud je ovu tvrdnju označio kao uvredu i za tužioca i za sve pravoslavne hrišćane.

I sudija Miroslav Bošnjak tada je rekao da se, kao pravoslavni vernik, oseća uvređenim.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga