Antifašisti: Omladinci FK Vojvodina salutirali nacističkim pozdravom

FK Vojvodina: Nacističko salutiranje nije dečja igra

29. apr 2014

Organizacija Antifašistička akcija (AFA) Novog Sada objavila je fotografiju na kojoj se vidi kako članovi omladinskih kategorija FK Vojvodine, dečaci rođeni 1999. godine, salutiraju nacističkim pozdravom i podsetila upravu kluba da je FK Vojvodina podnela velike žrtve u borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu.

„Razumemo da su ovi omladinci u uzrastu u kom tek formiraju svoj svetonazor i pogled na život, razumemo i da su proizvod jednog bolesnog i poremećenog društva u kom je normalno i poželjno sve što je nenormalno i bolesno, ali ne razumemo zaposlene u FK Vojvodini koji su zaduženi, pored sportskog, i za pedagoški rad sa ovom decom“, navela je AFA u saopštenju za javnost.

Oni su apelovali na odgovorne u FK Vojvodini koji su zaduženi za rad sa omladinskim kategorijama da upoznaju svoje učenike sa žrtvama koje su klub i njeni članovi podneli u borbi protiv fašizma.

AFA je nabrojala i primere osoba koje su primerima lične hrabrosti tokom Drugog svetskog rata pružili otpor fašističkim okupatorima Jugoslavije.

Fotografija omladinaca FK Vojvodina objavljena je na Fejsbuk stranici Antifašističke akcije Novog Sada (https://www.facebook.com/afanovisad?fref=photo).

Lica dečaka na fotografiji su zamagljena, tako da je skriven njihov identitet.

FK VojvodinaFK Vojvodina: Nacističko salutiranje nije dečja igra

Fudbalski klub Vojvodina saopštio je danas da je „neprijatno iznenađen“ ponašanjem dela svojih mladih igrača, koji su salutirali u znak nacistickcog pozdrava i najavio da će povodom tog slučaja obaviti razgovor sa decom i njihovim roditeljima.

FK Vojvodina je u saopštenju za javnost precizirao da se incident desio nakon prvenstvene utakmice Pionirske lige Vojvodine, koja je odigrana u Bajši, protiv FK Bačka Topola.

„FK Vojvodina je kroz svoju istoriju gajila najsvetlije tradicije našeg naroda, a to je antifašizam. Poznato je da je veliki broj naših igrača dao živote u Narodnooslobodilačkoj borbi za vreme Drogog svetskog rata, a na stadionu od 1964. godine sa ponosom stoji spomen-ploča sa njihovim imenima“ piše u saopštenju.

Dodaje se da takvo ponašanje pojedine dece, članova FK Vojvodina, ne može biti dečija igra i najavljuje da će klub razgovarati sa roditeljima i decom i ukazati im na greške i učiniti sve da se one ne ponove.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga