Antifašisti obeležili 75. godišnjicu Novosadske racije

U celom svetu na delu je uspon desnih političkih snaga, ali i neskrivenih fašista i to je razlog više da se javnost podseća koliko je fašizam opasan

22. jan 2017

Aktivisti Antifašističke akcije Novog Sada obeležili su večeras 75. godišnjicu Novosadske racije, fašističkog zločina u kojem je mađarska okupatorska vojska u Drugom svetskom ratu streljala a zatim pod led Dunava bacila više od 1.300 ljudi, među kojima najviše Jevreja, Roma i Srba.

Oni su objasnili da su godišnjicu Racije obeležili večeras a ne sutra, za kada je najavljeno službena komemoracija, na kojoj će učestvovati predstavnici državnih, pokrajinskih i gradskih vlasti, kao i predstavnici verskih zajednica, jer nisu želeli da učestvuju u političkim i crkvenim zloupotrebama obeležavanja tog tragičnog datuma u istoriji Novog Sada.

Dodali su da je važno da se ovakvi datumi obeležavaju, jer predstavljaju opomenu da se slični zločini nikada više ne bi ponovili.

Upozorili su da je u celom svetu na delu uspon desnih političkih snaga, ali i neskrivenih fašista i dodali da je to razlog više da se javnost podseća koliko je fašizam opasan.

Aktivisti su položili venac na spomenik “Porodica”, koji se nalazi na Keju žrtava Racije u Novom Sadu.

Mađarska okupatorska vojska pobila je u januaru na području Šajkaške oblasti, Bečeja, Srbobrana, Temerina i Novog Sada više hiljada ljudi.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga