- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Antić: U pripremi pljačka veka

Koordinator Mreže za restituciju Mile Antić izjavio je večeras da najava da će Vlada Srbije usvojiti uredbu o odlaganju primene konverzije prava korišćenja u pravo svojine nad zemljištem predstavlja najavu „pljačke“ Srbije i „poklon tajkunima“.

„Takva odluka Vlade potpuno bi neutralisala i hapšenja i borbu protiv korupcije, jer je reč o poklonu vrednom milijarde evra“, rekao je Antić za Radio-televiziju Vojvodine.

On je podsetio da je i Ustavni sud Srbije u septembru odbacio inicijative Luke Beograd i drugih administrativnih korisnika da im se ukine naknada za konverziju.

„Iza toga se krije možda i najveća pljačka u istoriji Srbije. Postavlja se pitanje zašto Grad Beograd, zašto Grad Novi Sad, zašto lokalne samouprave ili Republika ne inkasiraju te prihode, a zašto omogućavaju da to urade oni koji su uzurpirali to zemljište“, upitao je Antić.

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić najavio je danas da će Vlada Srbije usvojiti sutra navedeu uredbu i ocenio da će se na taj način „otkočiti“ investicije u građevinarstvu.

„Uredba će omogućiti da se svi projekti koji su u toku i u kojima je konverzija zemljišta kočnica pokrenu i da počne izgradnja“, kazao je Ilić i dodao da je za ukidanje konverzije zemljišta potrebna politička saglasnost svih članova vlade.

(RTV)

 

Podelite ovu stranicu!