Ante Gotovina savjetnik ministra odbrane Hrvatske

Hrvatski general je imenovan za posebnog savjetnika ministra Damira Krstičevića, rješenje potpisao premijer Andrej Plenković

17. nov 2016

General Ante Gotovina je imenovan za posebnog savjetnika ministra odbrane Hrvatske, objavio je ministar odbrane Damir Krstičević na svom Facebook profilu.

Rješenje o imenovanju Gotovine je na sjednici Vlade Hrvatske u Vukovaru potpisao premijer Andrej Plenković.

„Iznimno mi je drago što je moj veliki prijatelj i naš heroj pristao na moj prijedlog i spomenuti angažman te sam uvjeren da će general svojim znanjima i sposobnostima značajno pridonijeti nacionalnoj sigurnosti i razvoju Oružanih snaga Hrvatske. Želja mi je nastaviti poticati angažiranje bivših profesionalnih vojnika i časnika koji su pomogli u stvaranju naše domovine te zasigurno mogu značajno doprinijeti i održavanju nacionalne sigurnosti“, napisao je Krstičević u objavi, prenosi Hina.

Presuda i oslobađanje

„Dobro nam došli, generale“, poručio je Krstičević svom novom savjetniku.

Gotovina je 2001. godine optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene nad srpskim civilima u Hrvatskoj 1995. godine.

On je uhapšen na Kanarskim otocima 2005. godine.

Kasnije je prvostepenom presudom osuđen na 24 godine zatvora, ali mu je Apelaciono vijeće Haškog tribunala u novembru 2012. godine ukinulo kaznu i oslobodilo ga.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga