Ankete: Amerikanci razočarani Obamom

Povjerenje predsjedniku SAD-a je izrazilo 41 posto ispitanika, a 57 posto je nezadovoljno načinom na koji vrši svoju dužnost

28. feb 2014

Skoro šest od deset Amerikanaca izražava razočarenje predsjednikom Barackom Obamom, prema rezultatima najnovije ankete, prenosi Fena.

Prema anketi New York Timesa i televizije CBS, 82 ispitana demokrata žele da Hillary Clinton, koja je bila protukandidat Obami 2008. godine, bude kandidat ove stranke na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Prema anketi, povjerenje Obami je izrazilo 41 posto ispitanika, dok ih je 57 posto izrazilo nezadovoljstvo načinom na koji demokratski lider vrši svoju dužnost.

Među njima 59 posto navodi da je malo ili puno razočarano Obaminim predsjedavanjem.

Smatra se da predsjednik nije imao uspjeha s reformom zdravstva ni sa ekonomskom obnovom, jer se muči da nezaposlenost podigne na nivo prije krize 2008. godine.

Poljuljana očekivanja građana

I istraživanje agencije Rasmussen pokazalo je da Amerikanci većinski ne podržavaju Obaminu politiku.

Ovo istraživanje, prema kojem je 52 posto američkih građana protiv predsjednikove politike, objavljeno je sredinom januara – u trenutku kada je zabilježeno najmanje mjesečno otvaranje novih radnih mjesta u posljednje tri godine.

U SAD-u su u decembru otvorene samo 74 hiljade novih radnih mjesta, što je ozbiljno utjecalo na već poljuljanu sliku građana Amerike o oporavku ekonomije.

Obamin rad na mjestu predsjednika, prema toj anketi, nije podržalo 54 posto muškaraca, dok je kod žena taj broj bio izjednačen između onih koje su zadovoljne i onih koje nisu zadovoljne kako obavlja svoju funkciju, navedeno je u istraživanju.

Popularnost predsjednika SAD-a bila je najniža sredinom novembra prošle godine, kada je većina Amerikanaca Obamu prvi put smatrala neiskrenim i nepouzdanim.

Anketa je tada pokazala da 54 posto ispitanika ne odobrava ono što Obama radi, dok samo 39 posto odobrava.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga