Anita Mitić: Istrajni pokušaji da se prebijanje naših aktivista u Beški zataška

"Inicijativa mladih će nastaviti da se bori protiv ratnih zločinaca u javnom prostoru bez obzira na sve"

05. avg 2017

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić izjavila je da će se ova organizacija „svakako žaliti“ na odluku Osnovnog javnog tužilaštva u Staroj Pazovi da odbaci njihovu krivičnu prijavu zbog incidenta u Beški, kada su njihovi aktivisti pretučeni tokom tribine Srpske napredne stranke na kojoj je govorio osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin.

„Mi nismo dobili zvanično obaveštenje da je tužba odbačena, a ukoliko je to istina, svakako ćemo se žaliti“, rekla je Anita Matić u razgovoru za Autonomiju, komentarišući vest objavljenu na portalu Insajder o odbacivanju krivične prijave.

Direktorka Inicijative je navela da sve što je usledilo nakon napada na aktiviste te organizacije u Beški „govori u prilog tome da postoje napori da se ovaj slučaj zataška„.

„Podsetimo i da su nas visoki funkcioneri nazivali fašistima, što je potpuno neprihvaljivo za jedno demokratsko društvo“, rekla je Mitić.

Ona je dodala da će Inicijativa nastaviti da se „bori protiv ratnih zločinaca u javnom prostoru bez obzira na sve“.

Portal Insajder je juče objavio vest da je Tužilaštvo u Staroj Pazovi odlučilo da odbaci krivičnu prijavu Inicijative mladih za ljudska prava.

Tužilaštvo je navelo da krivična prijava troje članova Inicijative mladih odbačena jer ne postoje osnovi sumnje da su učinjena krivična dela koja su navedena u prijavi, kao ni neko drugo krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Podsetimo, sredinom januara ove godine, aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava prekinuli su tribinu vladajuće Srpske napredne stranke na kojoj je govorio haški osuđenik Veselin Šljivančanin.

Na početku obraćanja Šljivančanina aktivisti Inicijative razvili su transparent s natpisom „Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama“. Ovaj potez aktivista izazvao je reakciju publike, a na video snimku koji je našoj redakciji dostavila Inicijativa mladih, moglo se videti da su aktivisti Inicijative grubo izgurani iz sale.

Nakon toga, prema svedočenjima aktivista Inicijative, ispred prostorija gde se održavao skup “krupni mladići” su ih tukli i šutirali i oštetili im automobil, o čemu postoje medicinski izveštaji.

Svih devet aktivista Inicijative mladih za ljudska prava koji su bili na tribini SNS-a policiji je dalo izjavu i do detalja ispričalo šta im se te noći dogodilo, dok je troje njih odlučilo da podnese i krivične prijave protiv N.N. lica zbog nasilničkog ponašanja na tribini i nakon nje, krivičnog dela povreda ravnopravnosti i prinude.

(Autonomija, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga