Angola zabranjuje islam i namjerava porušiti džamije

Vlada Angole će takođe biti u obavezi da "ažurira nacionalni kontekst" kao način borbe protiv uspona nove vjerske kongregacije koja je u suprotnosti sa "navikama i običajima u Angoli"

27. nov 2013

Angola je postala prva zemlja u svijetu koja želi da zabrani islam i muslimane. Prvi korak vlasti u zabrani je uništavanje svih džamija u zemlji, piše Daily Mail.

„Proces legalizacije islama nije odobren od strane Ministarstva pravde i ljudskih prava, sve džamije će biti zatvorene do daljnjeg,“ kazala je Rosa Cruz e Silva, ministarka kulture te zemlje, a prenosi Agence Ecofin.

Silva je to kazala tokom svoje posjete komisiji Narodne skupštine. Ona kaže da je odluka bila zadnja u nizu pojačanih napora u borbi protiv vjerskih sekti, uključujući i ilegalne sekte.

Vlada Angole će takođe biti u obavezi da „ažurira nacionalni kontekst“ kao način borbe protiv uspona nove vjerske kongregacije koja je u suprotnosti sa „navikama i običajima u Angoli“, dodala je. Isto kao i Islam, Silva najavljuje da postoji najmanje 194 sekti kojima takođe slijedi zabrana.

„Listu svih sekti je objavilo Ministarstvo pravde i ljudskih prava u medijima“. Zabranjeno im je da vrše svoje obrede i moraju zatvoriti svoja vrata.

Antiislamske komentare dali su i drugi zvaničnici te zemlje.

„Ovo je konačni kraj islamskog uticaja u našoj zemlji,“ kazao je predsjednik Jose Eduardo dos Santos.

U oktobru prošle godine, muslimani iz opština Viana, Luanda, prisustvovali su uništavanju minareta njihove džamije Zengo. Pokrajinski guverner Luanda, Bento Bento, je takođe rekao za lokalni radio da „radikalni muslimani nisu dobrodošli u Angoli i vlada Angole nije spremna za legalizaciju džamija“.

On je više puta podvukao da muslimani nisu dobrodošli u Angoli, a da vlada neće legalizovati džamije u zemlji.

Prema podacima CIA Factbook, 47 posto stanovništva te zemlje praktikuje autohtona vjerovanja, 38 posto rimokatolička, a 15 posto protestantska.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga