Angela Merkel: Prijatelji se ne prisluškuju

Špijunirati prijatelje - to se jednostavno ne radi, izjavila je njemačka kancelarka na vijest o američkom prisluškivanju njenog mobitela

25. okt 2013

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak, nakon informacija da su američke obavještajne službe prisluškivale njen mobilni telefon, da je špijuniranje prijatelja neprihvatljivo.

„Špijunirati prijatelje – to se jednostavno ne radi“, rekla je ona po dolasku na dvodnevni samit lidera Evropske unije, gdje će ovo, kako se vjeruje, biti glavna tema dnevnog reda, prenosi AFP.

„Ova situacija nije samo u vezi mene, već svih građana Njemačke. Mi želimo imati povjerenje u svoje saveznike i partnere. Morat ćemo ponovo izgraditi taj odnos“, rekla je Merkel.

On je istakla da su SAD i Evropa saveznici, koji se zajedno bore protiv poteškoća, te da je povjerenje osnova njihovog odnosa.

Ambasador SAD-a pozvan na razgovor

Njemačka je ranije u četvrtak pozvala američkog ambasadora u Berlin, zbog sumnje da je Washington prisluškivao mobilni telefon Angele Merkel.

Njemački ministar vanjskih poslova Westerwelle je nakon sastanka s američkim ambasadorom u Berlinu Johnom B. Emersonom u četvrtak izjavio da taj čin može narušiti prijateljstvo.

„Za nas je neprihvatljivo prisluškivanje bliskih prijateljla“, kazao je on i dodao da je potrebno „sve karte staviti na sto“.
Prema njegovim riječima, oni koji vjeruju jedni drugima ne prisluškuju se međusobno.

S druge strane, njemačka kancelarka razgovarat će s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom o aferi prisluškivanja na marginama samita lidera EU-a u Briselu, izjavio je u četvrtak francuski diplomatski izvor.

„Oni će razgovarati o tome kako da koordiniraju svoj odgovor“, rekao je francuski diplomatski izvor, prenio je AFP.

U Briselu se u četvrtak održava samit EU-a o evropskom ekonomskom oporavku i imigraciji, ali francuski predsjednik vrši pritisak da se i pitanje prisluškivanja uvrsti u dnevni red.

Merkel je pozvala predsjednika SAD-a Baracka Obamu u srijedu, zahtijevajući odgovore, nakon što je objavljeno da su američki špijuni možda prisluškivali njen telefon i upozorivši na to da bi to predstavljalo „kršenje povjerenja“ između dviju partnerskih država.

Glasnogovornik Bijele kuće kazao je u srijedu da trenutno ne prisluškuju Merkel, ali nije negirao mogućnost da su njeni razgovori nadgledani u prošlosti.

Bijela kuća bez komentara

Bijela kuća neće komentirati jesu li Sjedinjene Države u prošlosti pratile komunikaciju njemačke kancelarke na njenom mobitelu i ocijenila je u četvrtak da su navodi o špijuniranju stvorili napetosti u odnosima sa saveznicima.

„Nećemo javno komentirati svaku navodnu obavještajnu aktivnost“, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.
„Predsjednik je razgovarao s kancelarkom Merkel i ponovio joj da Sjedinjene Države ne prate i neće pratiti kancelarkine komunikacije“.

Carney je na konferenciji za novinare u Washingtonu ponovio da SAD zadržava pravo provoditi nadzor i napomenuo da je Obama pokrenuo preispitivanje prikupljanja obavještajnih podataka kako bi se sigurnosne potrebe uravnotežile s legitimnim pravima na privatnost.

Carney je također priznao da su navodi o praćenju stranih državnih čelnika postali „očit izvor napetosti u nekim od naših odnosa“.

Francuski list Le Monde je ovih dana detaljno pisao o tajnom američkom programu prisluškivanja nekoliko miliona francuskih građana.

Predsjednik Evropske komisijeJose Manuel Barrozo izjavio je u četvrtak da Evropljani privatnost vide kao „osnovno pravo“ i upozorio na rizik od „totalitarizma“ nakon najnovijih izvještaja o američkom špijuniranju.

Komentirajući burnu reakciju u Evropi poslije izvještaja o američkom špijuniranju evropskih građana i lidera EU-a, on je rekao da se u Evropi pravo na privatnost smatra osnovnim pravom čovjeka.

‘Znamo šta znači totalitarizam’

Podsjetio je da je donedavno postojao dio Njemačke gdje je politička policija špijunirala ljude u svakodnevnom životu.

„Mi odlično znamo šta znači totalitarizam. Mi znamo šta se dešava kada država koristi ovlaštenja koja predstavljaju uplitanje u živote ljudi“, kazao je Barroso.

Evropska komesarka za pravosuđe Viviane Reding izjavila je u srijedu da najnoviji izvještaji o američkim tajnim programima prisluškivanja u Evropi ukazuju na to da je došlo vrijeme za snažnu, zajedničku akciju u cilju zaštite podataka.

„Zaštita podataka mora se poštivati bez obzira da li je riječ o e-mailovima građana ili mobilnom telefonu Angele Merkel“, smatra Reding.

Ona je poručila da je „sada vrijeme za djelovanje, a ne samo za izjave na samitu EU-a“, aludirajući na to što je zakon o zaštiti podataka već mjesecima blokiran zbog razlika u stavovima 28 zemalja članica bloka.

Reding je kazala da bi usvajanje tog zakona predstavljalo izraz nezavisnosti Evrope, koji bi joj omogućio snažan i jedinstven glas i donio kredibilitet u odnosu sa SAD-om po tom pitanju.

Suspenzija pristupa SWIFT-u

Evropski parlament je kasno u srijedu suspendirao pristup Sjedinjenim Državama globalnoj bazi Svjetskog društva za međubankarske finansijske telekomunikacije iz Brisela, zbog zabrinutosti da Washington to koristi za špijuniranje građana, a ne za borbu protiv terorizma.

U EP-u je 280 poslanika bilo za, 254 protiv i 30 suzdržanih u glasanju o suspenziji pristupa SAD-u dok se punom istragom ne razjasni situacija.

„Neophodna je potpuna transparentnost, posebno o svim aktivnostima američke Nacionalne agencije za sigurnost. Evropa ne može prihvatiti da se pristupa podacima građana a da o tome niko ništa ne zna“, rekao je lider liberala u EP-u Guy Verhofstadt.

Poslanici EP-a izrazili su zabrinutost da SAD u tajnosti koriste informacije SWIFT-a.

Optužbe da su američke obavještajne službe ušle u sistem SWIFT-a proizašle su iz dokumenata koje je medijima dostavio bivši službenik NSA Edward Snowden.

Hakerski upadi

EU ima sporazum sa SAD-om o dostavljanju informacija iz ovog sistema, u sklopu globalne borbe protiv terorizma, ali uz određena ograničenja, zbog mogućeg narušavanja privatnosti.

Francuski dnevnik Le Monde u četvrtak je objavio presjek podataka o prisluškivanju više miliona telefonskih poziva francuskih državljana, nakon što je direktor američke NSA James Clapper negirao medijske izvještaje o tome da je SAD prikupljao podatke o lokalnim razgovorima.

List je objavio da su američki špijuni vršili hakerske upade u strane mreže i postavljali štetne programe na više miliona računara.

Le Monde ističe da Clapper nije negirao izvještaj o tome da su SAD špijunirao francuske ambasade i diplomatske misije, uključujući predstavništvo te zemlje u Ujedinjenim narodima.

ALBRIGHT: FRANCUZI SU ME PRISLUŠKIVALI

Bivša američka državna sekretarka Madeleine Albright izjavila je u četvrtak da je Francuska prisluškivala njene telefonske razgovore tokom mandata.

„Ovo nije iznenađenje za ljude. Države špijuniraju jedna drugu“, rekla je ona.

Albright, koja je služila kao američka ambasadorica u UN-u od 1993. do 1997. godine, prije nego što je imenovana za državnu sekretarku, kazala je da je saznala za prisluškivanje u UN-u.

„Uvijek ću se sjećati kada mi je u UN-u prišao francuski ambasador i rekao: ‘Zašto si to rekla toj osobi, o tome zašto želiš žene u vladi?'“, rekla je ona.

„Ja sam odgovorila: ‘Molim?’ Oni su me prisluškivali“, dodala je Albright, ne saopćivši više detalja o telefonskim razgovorima.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga