- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Angela Merkel: Ohrabrujem vas da idete dalje ka pravnoj državi i pluralističkom društvu

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je na konferenciji za medije da je sa predsednikom Srbije razgovarala o unutrašnjoj politici, potrebama za reformama, otvaranju novih poglavlja u pregovorima sa EU i istakla da je važno da se postigne napredak u oblasti pravnog sistema.

Odgovarajući na pitanje da li je uslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji priznanje nezavisnosti Kosova, Merkel je rekla da će se neka pitanja rešavati na kraju nekog procesa, ali da nisu ni sve države članice Evropske unije priznale Kosovo.

Pitanje se mora rešiti da bi sadašnje države članice potvrdno odgovorile, ali nema smisla razgovarati o kraju nekog procesa, rekla je Merkel.

Ona je, aludirajući na svoju posetu Beogradu pre 10 godina, navela kako je bila pragmatična, da to pitanje „neće nestati“, ali da je za mapu puta važno da se u međuvremenu rešavaju sva druga pitanja.

Merkel je podsetila da će se suta u Tirani sastati sa premijerima ostalih zemalja Zapadnog Balkana i naglasila važnost uloge Berlinskog procesa.

„Berlinski proces nikako ne treba da zameni proces pristupanja, već da povezuje zemlje Zapadnog Balkana, dosta toga smo postigli. Imaćemo uskoro sastanak u Sloveniji sa državama Zapadnog Balkana, možda ćemo već tada biti korak dalje.. Razgovarali smo o Kosovu i Bosni i Hercegovini, o nizu tema, verujem u iskrenost u razgovorima i sposobnost da se druga strana sluša i da se na osnovu toga razviju koristi, to je to što odlikuje naše odnose. Vučić ne daje lažna obećanja, već pokušava da ih sprovede u delo i zato zahvaljujem na saradnji i ohrabrujem da se ide dalje ka pravnoj državi i pluralističkom društvu, a ekonomski uspesi da budu podsterk da je članstvo u EU cilj koji se isplati“, rekla je Merkel.

Ona je napomenula da postoji izvesna zabrinutost kada je u pitanju funkcionisanje EU i da je zato francuski predsednik pokrenuo reforme uvođenjem nove metodologije klastera.

„Drago mi je čuti da se Srbija intenzivno bavi reformama pravosuđa i EU je tu i mora to da oceni. Ponekad je percepcija da proces teče sporo i da evropska strana smišlja nove zahteve, ali vidimo niz rezultata i napredak. Berlinskim procesom se povećala povezanost u regionu što pomaže procesu pristupanja. Geostrateški interes je da se sve zemlje prime u EU“, naglasila je kancelarka.

Merkel je poručila da su Nemačka i Srbija blisko povezane.

„Videla sam istorijsku zbirku dokumenata i u toj zbirci sam videla da smo imali odnose još davno u različitim oblastima – ekonomiji, kulturi, politici. U ekonomiji imamo uspešnu priču iza nas, imamo i godišnjicu – 80 godina napada Vermahta na Jugoslaviju, mogu najaviti 500 hiljada evra za obnovu, to je važan znak za pomirenje i sećanje. Drago mi je što predstoji zaključivanje sporazuma u oblasti kulture, o ratnim memorijalima, to su važni koraci“, navela je.

Angela Merkel: Razgovarala sam sa Vučićem o BiH

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je večeras u Beogradu kako je sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem razgovarala o Bosni i Hercegovini ne preciziravši konkretno o čemu.

Merkel je kazala da sa Vučićem postoji odnos pun poverenja i da su na tom putu postigli niz rezultata bez obzira na to što predstoji dug put pred državama regiona dok ne postanu članice EU.

“Naše države bilateralo su čvrsto povezane”, rekla je Merkel.

Dodala je kako je jedna od tema bila i Kosova, ali i Bosna i Hercegovina.

EU će baviti pitanjem eksploatacije litijuma u Srbiji

„Srbija ima nešto što zaista vredi, ali postoji zabrinutost da li će eskploatacija biti u skladu sa ekološkim standardima. Mislim da EU ima dobre standarde, države članice će se sigurno baviti tim pitanjem jer je klimatska neutralnost u Evropi zaista važno pitanje“, rekla je Merkel.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Merkel je kazala da se Nemačka, „kao i druge države, interesuje za litijum u Srbiji“.

„Imamo veliki broj investicija u oblasti auto industrije u Srbiji, svi znamo koliko je važan litijum za buduću mobilnost i za baterijske ćelije“, navela je Merkel.

(FoNet/Beta/N1, foto: Beta)  

Podelite ovu stranicu!