Angela Merkel: Ohrabrujem vas da idete dalje ka pravnoj državi i pluralističkom društvu

Kosovsko pitanje mora biti zatvoreno pre ulaska Srbije u EU

13. sep 2021

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je na konferenciji za medije da je sa predsednikom Srbije razgovarala o unutrašnjoj politici, potrebama za reformama, otvaranju novih poglavlja u pregovorima sa EU i istakla da je važno da se postigne napredak u oblasti pravnog sistema.

Odgovarajući na pitanje da li je uslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji priznanje nezavisnosti Kosova, Merkel je rekla da će se neka pitanja rešavati na kraju nekog procesa, ali da nisu ni sve države članice Evropske unije priznale Kosovo.

Pitanje se mora rešiti da bi sadašnje države članice potvrdno odgovorile, ali nema smisla razgovarati o kraju nekog procesa, rekla je Merkel.

Ona je, aludirajući na svoju posetu Beogradu pre 10 godina, navela kako je bila pragmatična, da to pitanje „neće nestati“, ali da je za mapu puta važno da se u međuvremenu rešavaju sva druga pitanja.

Merkel je podsetila da će se suta u Tirani sastati sa premijerima ostalih zemalja Zapadnog Balkana i naglasila važnost uloge Berlinskog procesa.

„Berlinski proces nikako ne treba da zameni proces pristupanja, već da povezuje zemlje Zapadnog Balkana, dosta toga smo postigli. Imaćemo uskoro sastanak u Sloveniji sa državama Zapadnog Balkana, možda ćemo već tada biti korak dalje.. Razgovarali smo o Kosovu i Bosni i Hercegovini, o nizu tema, verujem u iskrenost u razgovorima i sposobnost da se druga strana sluša i da se na osnovu toga razviju koristi, to je to što odlikuje naše odnose. Vučić ne daje lažna obećanja, već pokušava da ih sprovede u delo i zato zahvaljujem na saradnji i ohrabrujem da se ide dalje ka pravnoj državi i pluralističkom društvu, a ekonomski uspesi da budu podsterk da je članstvo u EU cilj koji se isplati“, rekla je Merkel.

Ona je napomenula da postoji izvesna zabrinutost kada je u pitanju funkcionisanje EU i da je zato francuski predsednik pokrenuo reforme uvođenjem nove metodologije klastera.

„Drago mi je čuti da se Srbija intenzivno bavi reformama pravosuđa i EU je tu i mora to da oceni. Ponekad je percepcija da proces teče sporo i da evropska strana smišlja nove zahteve, ali vidimo niz rezultata i napredak. Berlinskim procesom se povećala povezanost u regionu što pomaže procesu pristupanja. Geostrateški interes je da se sve zemlje prime u EU“, naglasila je kancelarka.

Merkel je poručila da su Nemačka i Srbija blisko povezane.

„Videla sam istorijsku zbirku dokumenata i u toj zbirci sam videla da smo imali odnose još davno u različitim oblastima – ekonomiji, kulturi, politici. U ekonomiji imamo uspešnu priču iza nas, imamo i godišnjicu – 80 godina napada Vermahta na Jugoslaviju, mogu najaviti 500 hiljada evra za obnovu, to je važan znak za pomirenje i sećanje. Drago mi je što predstoji zaključivanje sporazuma u oblasti kulture, o ratnim memorijalima, to su važni koraci“, navela je.

„Inicijativa Otvoreni Balkan mora da bude otvorena i za druge tri zemlje regiona“

Nemačka kancelarka izjavila je i da inicijativa Otvoreni Balkan, koju su pokrenule Srbija, Albanija i Severna Makedonija, mora da bude otvorena i za ostale tri zemlje Zapadnog Balkana.

Merkel je kazala da će ta inicijativa možda dovesti do napretka, ali da „ne bi želela da neki imaju utisak da postoji neki poseban klub“.

„Procesi moraju da budu otvoreni. Ako od šest zemalja (Zapadnog Balkana) tri kažu da žele da naprave neki korak, mora biti jasno da će i četvrta zemlja biti uključena kada kaže da želi i ona da učestvuje. Uvek moramo imati kao cilj da to bude na kraju svih šest zemalja“, kazala je Merkel.

Povodom budućnosti inicijative Berlinski proces koju je ona inicirala radi bržeg približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, Merkel je rekla da je optimista da će njen naslednik na mestu kancelara, ko god da to bude, nastaviti sa tim aktivnostima.

Angela Merkel: Razgovarala sam sa Vučićem o BiH

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je večeras u Beogradu kako je sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem razgovarala o Bosni i Hercegovini ne preciziravši konkretno o čemu.

Merkel je kazala da sa Vučićem postoji odnos pun poverenja i da su na tom putu postigli niz rezultata bez obzira na to što predstoji dug put pred državama regiona dok ne postanu članice EU.

“Naše države bilateralo su čvrsto povezane”, rekla je Merkel.

Dodala je kako je jedna od tema bila i Kosova, ali i Bosna i Hercegovina.

EU će baviti pitanjem eksploatacije litijuma u Srbiji

„Srbija ima nešto što zaista vredi, ali postoji zabrinutost da li će eskploatacija biti u skladu sa ekološkim standardima. Mislim da EU ima dobre standarde, države članice će se sigurno baviti tim pitanjem jer je klimatska neutralnost u Evropi zaista važno pitanje“, rekla je Merkel.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Merkel je kazala da se Nemačka, „kao i druge države, interesuje za litijum u Srbiji“.

„Imamo veliki broj investicija u oblasti auto industrije u Srbiji, svi znamo koliko je važan litijum za buduću mobilnost i za baterijske ćelije“, navela je Merkel.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa nemačkom kancelarkom razgovarao i o zaštiti životne sredine i da će u Srbiji, po tom pitanju, sve biti radjeno u skladu sa najvišim svetskim standardima.

„Razgovarali smo o potpunoj zaštiti životne sredine i da sve bude, ako se ikada bude u bilo čemu pristupilo eksplataciji , „o majningu“ (rudarstvu) da mora da bude uradjeno u skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima i da moramo da zaštitimo naš narod“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Predsednik Srbije je ponovio da gradjani moraju da donesu odluku o tome, (o iskopavanju litijuma). „Pod broj dva, narod mora da donese odluku da li ćemo da radimo ili ne“, rekao je Vučić. Prema njegovim rečima, ako Srbija udje u sve to, smatraće Nemačku kao izuzetnog partnera. On je napomenuo da je to velika prilika za Srbija, ali, kako je naglasio, samo ako se obezbede čist vazduh, voda i sigurna životna sredina za ljude.

(FoNet/Beta/N1, foto: Beta)  

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Činodejstvovanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga