Angela Merkel – mama Evrope

Romi iz sela Fantanele, 35 kilometara od Bukurešta, zahvaljuju se Angeli Merkel jer je prihvatila Rome iz Rumunije, „za razliku od predsednika Francuske Nikole Sarkozija koji ih deportuje“

04. apr 2012

Romi iz jednog rumunskog sela mole se u crkvi za zdravlje svojih porodica koje žive u Nemačkoj i za kancelarku Angelu Merkel: ’Angela, ti si mama Evrope, volimo te’.

Romi iz sela Fantanele, 35 kilometara od Bukurešta, zahvaljuju se Angeli Merkel jer je prihvatila Rome iz Rumunije, „za razliku od predsednika Francuske Nikole Sarkozija koji ih deportuje“.

Oko 500 Roma od 700 iz sela Fantanele, nastanilo se u predgrađu Berlina gde u velikom broju žive stranci.

Dobar deo sela Fantanele premestio se u Berlin u kvartu Nojkeln (Neukolln), a nemački list Der Špigel (Spiegel) mesto gde žive rumunski Romi naziva „Raj u Nojkelnu“.

Priča je počela kada je jedan mladi Nemac iz Saksonije došao u Berlin da nađe radno mesto, ali dospeo je do socijalne pomoći. Tada se upoznao sa jednim Romom iz Fantanele u čiju se sestru zaljubio i oženio, a posle toga počela je redom da dolazi rodbina njegove supruge – roditelji, braća, sestre, i druga rodbina, susedi, svi sa decom, iz Fantanele.

Nemac je za sve sredio stalni boravak, socijalnu pomoć, naknadu za decu, što je bila značajna suma jer su mnogi imali i po više od desetoro dece.

Nemački nedeljnik navodi da od 2007. godine, kada je Rumunija postala članica Evropske unije, broj Rumuna u Nemačkoj se udvostručio.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga