Andrejević: Tabaković doktorirala kod nas, univerzitet je čist

Jorgovanka Tabaković prošle godine doktorirala u Sremskoj Kamenici

03. nov 2012

Rektor Univerziteta Edukons (Educons) iz Sremske Kamenice Aleksandar Andrejević izjavio je danas da je zatrazio od Ministarstva prosvete da pošalje inspekciju da proveri poslovanje tog fakulteta i da se na taj način „spere ljaga“ sa imena tog privatnog univerziteta.

Andrejević je rekao da je nedopustivo da univerzitet postane „kolateralna žrtva dnevno-političkih obračuna koji se plasiraju preko medija“ i dodao da će u ime 120 nastavnika i 1.600 studenata učiniti sve da „spere ljagu“ sa imena te institucije.

„To što nam se podmeću priče da delimo lažne diplome, nije ništa drugo nego dnevno-političko prepucavanje. Neću dopustiti da se baci ljaga na ovaj mladi univerzitet, koji je za kratko vreme postao prestižna naučna institucija, koja brine o svojim studentima, koja učestvuje i u međunarodnim projektima, koja uspešno sarađuje s privredom“, naveo je Andrejević.

Potvrdio je da je na tom univerzitetu doktorirala i sadašnja guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković 2011. godine. „Ponosni smo što su mnoga zvučna imena doktorirala kod nas. Gospođa Tabaković u to vreme nije bila guvernerka. Ona je jednostavno prepoznala naš kvalitet, kao i mnoga druga zvučna imena, na šta smo ponosni“, kazao je Andrejević.

Prema njegovim rečima, Edukons je kao ozbiljna naučna ustanova ugostio i šefa Delegacije EU u Srbiji Vensana Dežera (Vincent Deger), bivšeg ruskog ambasafdora Aleksandra Konuzina, kao i mnoge druge diplomate.

Fakultet za uslužni biznis (Fabus) je deo Univerziteta Edukons, a mediji u Republici Srpskoj su spekulisali da su tamošnji funkcioneri navodno masovno sticali diplome u isturenim odeljenjima Fabusa u Bosni i Hercegovini. Navodno, ispostava Fabusa bila je registrovana u mestu Grude, na adresi svadbenog salona „Otok“, kao i u jednom hotelu u Kupresu. Danas nema tragova da je taj fakultet postojao, a kao podružnica bio je registrovan u Grudama i Kupresu. Fakultet je zatvoren 2006, a najveći broj diploma izdat je tokom 2002, 2003. i 2004. godine“, kazala je ranije Gordana Cikojević, bivša ministarka prosvete u vladi Hercegbosanske županije.

Andrejević je negirao da je Fabus tada izdavao diplome putem „političkih prečica“ i potvrdio da je jedan deo tržišta za Fabus predstavljala i BiH. Prema njegovim rečima, sa aktivnostima u BiH Fabus je prestao 2006. godine. „Diploma svakog pojedinca je proverljiva i izdata u skladu sa zakonom“, poručio je Andrejević.

Mediji u BiH su preneli i izjavu Marija Spasića iz organizacije „Transparentnost“, koji je rekao da da 40 odsto privatnih univerziteta i fakulteta u Srbiji trguje diplomama. On je naveo da se cena lažnih diploma na tim ustanovama kreće od 3.000 do 10.000 evra, u zavisnosti od programa i brzine dobijanja diplome i dodao da iz Srbije u RS godišnje ode najmanje 1.000 lažnih diploma. „Te visokoškolske ustanove su deo međunarodne kriminalne grupe koja se bavi trgovinom diplomama. Sedište te grupe je u Vojvodini, a uključene su i ustanove iz centralnog dela Srbije, BiH, Hrvatske, Crne Gore…“, ustvrdio je Spasić.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga