Andrej Plenković novi predsjednik HDZ-a

Europarlamentarac Plenković bio je jedini kandidat za novog predsjednika stranke, kaže da je spreman postati i predsjednik Vlade

17. jul 2016

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ-u) održani su unutarstranački izbori za predsjednika stranke na kojem je članstvo na tu poziciju potvrdilo europarlamentarca Andreja Plenkovića.

Plenković je bio jedini kandidat, ali uprkos tome, izbori su održavani po principu jedan član – jedan glas, a to pravo do 19 sati mogao je iskoristiti svaki od gotovo 220.000 članova stranke.

Nakon glasanja na stranačkim izborima u Dubrovniku, Plenković je kazao kako je fokusiran na izbornu pobjedu na parlamentarnim izborima i za preuzimanje uloge predsjednika Vlade.

Dodao je kako je spreman za saradnju s Mostom.

‘Prekretnica za stranku’

Kazao je kako želi da današnji dan bude prekretnica za HDZ.

Upitan hoće li biti mjesta za Tomislava Karamarka na izbornim listama, Plenković je rekao kako će se o listama raspravljati od sutra.

„Ovo nije trenutak za spominjanje bilo kojeg kandidata ponaosob“, kazao je.

Dodao je kako bi mu bilo draže da je bilo više kandidata na izborima za predsjednika.

Novi predsjednik bira se nakon što je krajem prošlog mjeseca Karamarko odstupio s mjesta šefa stranke.

Razlog je bio to što na nacionalnom nivou nakon pada vlade nije uspio sastaviti novu, kako je članovima stranke obećao.

„Plenković će biti peti po redu predsjednik HDZ-a. Diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu, diplomatsku karijeru počeo graditi u Ministarstvu vanjskih poslova. U HDZ se učlanio 2011. godine, prvo je bio saborski zastupnik, a trenutno je još aktivan drugi mandat u Europskom parlamentu“, javlja reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga