Andor Deli: Čanak potkopava saradnju i pomirenje Mađarske i Srbije

Deli za sebe tvrdi da je "most"

12. feb 2015

Poslanik Evropskog parlamenta ispred vladajuće partije u Mađarskoj Fides i bivši vojvođanski sekretar za nacionalne manjine Andor Deli optužio je Ligu socijaldemokrata Vojvodine (LSV) da pokušava da “potkopa” dobru saradnju između Mađarske i Srbije i da narušava proceš “istorijskog pomirenja” između mađarskog i srpskog naroda.

Andor Deli je za današnji novosadski Mađar so “(Magyar Szo) rekao da su izjave predsednika LSV Nenada Čanka “šamar” za istorijsko pomirenje mađarskog i srpskog naroda.

Čanak je u ponedeljak oštro kritikovao Delija i rekao da je on “sluga mađarskih desničarskih ekstremista”.

Dodao je da Andor Deli odbacivanjem kritika i uvredama na račun LSV nije izneo nijedan argument, već samo “proizvoljne kvalifikacije u najboljem maniru desncicarskih ekstremista čiji je bestidni sluga”.

Andor Deli je potom ocenio da je problem LSV u tome što ne može da pronađe svoje mesto na političkoj sceni, pa se zbog toga “kači” za sve što je u vezi sa Savezom vojvođanskih Mađara, kao i sa rezultatima rada ove stranke.

“Moje prisustvo u Evropskom parlamentu ima funkciju mosta. Bez obzira da li govorimo o srpskim ili o mađarskim interesima, zajednički cilj jeste priključenje Srbije EU, isto kao što je zajednički cilj dalje jačanje dobrosusedskih odnosa i jačanje vladavine prava”, rekao je Andor Deli.

(Autonomija/Magyar Szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga