ANDERS FOGH RASMUSSEN: Rusija neće uspjeti da destabilizuje Balkan

"Srbija veoma dobro zna da njena budućnost leži unutar euroatlantskih institucija, prvenstveno u Evropskoj uniji, ali ja takođe mislim dugoročno gledano i na članstvo u NATO"

08. nov 2016

Rusija neće uspjeti da destablizuje Balkan, izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa bivši generalni sekretar NATO, Anders Fogh Rasmussen. Komentarišući vojnu vježbu „Slovensko bratstvo 2016“, u kojoj u Srbiji učestvuju snage Rusije i Bjelorusije, on kaže da ne vidi njenu stratešku važnost, ali da to jeste pokušaj Rusije da pošalje jasan signal NATO-u da imaju strateške interese u regionu, naročito nakon odluke Alijanse da primi u članstvo Crnu Goru.

RSE: Ove sedmice smo vidjeli vojne vježbe u Srbiji u kojima učestvuju ruske i bjeloruske desantne snage. Kako procjenjujete ove vojne vježbe?

Rasmussen: Ne vidim stratešku važnost tih vježbi, ali su one pokušaj Rusije da pošalje jasan signal NATO-u, da imaju strateške interese u regionu, naročito nakon odluke Alijanse da primi Crnu Goru. Iz ukupne perspektive, imajući u vidu broj učesnika u vježbi, ona je vrlo ograničena, a osim toga koliko ja znam, Srbija je protjerala nekoliko Rusa neposredno prije organizovanja ove vježbe. Na kraju dana, Srbija veoma dobro zna da njena budućnost leži unutar euroatlantskih institucija, prvenstveno u Evropskoj uniji, ali ja takođe mislim dugoročno gledano i na članstvo u NATO.

RSE: Da li mislite da će Rusija pokušati da destabilizuje Zapadni Balkan, naročito sada kada se Crna Gora pridružuje Alijansi?

Rasmussen: Naravno da će pokušati ali ne mislim da će uspjeti posebno zato što odgovorne snage u Srbiji veoma dobro znaju da Srbija prije svega mora da obezbijediti članstvo u NATO, što će se u dugoročnoj perspektivi i desiti.

RSE: NATO je finalizovao planove o slanju trupa u države Baltika u Poljsku. Možete li nam opisati značaj tih trupa za sigurnost Evrope?

Rasmussen: Prvenstvena uloga tih trupa je odvraćanje. Pojačanje efekta odvraćanja NATO-a na istoku ima za cilj slanje poruke svakom potencijalnom agresoru da i ne pomišlja da napada bilo baltičke zemlje bilo Poljsku ili bilo koju drugo NATO saveznicu.

RSE: Da li je to dovoljno?

Rasmussen: Vidjećemo, ali mislim da jeste kao prvi korak. To je postupan proces. Počeli smo na NATO summitu u Velsu 2014., pojačali smo napore na summitu u Varšavi ove godine i naravno ja mislim da NATO treba da bude spreman da razmjesti još trupa ako Rusija nastavi sa svojim nasrtljivim I agresivnim ponašenjem.

RSE: Kako mislite da će Rusija odgovoriti na ovo raspoređivanje?

Rasmussen: Čućete mnogo buke iz Kremlja ali ja mislim da će Rusija svakako praviti mnogo buke, bilo da će insistirati na protivmjerama ili drugim stvarima. Zato ne vidim zbog čega odmah ne bismo preduzeli prave mjere. Kratkoročno če ovo podići tenzije, ali iz dugoročne perspektive jake NATO snage za odvraćanje će takođe doprinijeti da se situacija smiri.

RSE: Kakve su šanse za takozvani “krimski scenario” prema državama Baltika?

Rasmussen: Mislim da je „krimski scenario“ mnogo vjerovatniji nego otvoreni napad. Zahvaljući članstvu u NATO, tri države Baltika su dobro zaštićene i predsjednik Rusije Vladimir Putin to zna. Ali on bi mogao pokušati sa takozvanim „hibridnim ratom“ što zapravo znači slanje malih zelenih ljudi u kombinaciji sa sofisticiranom kampanjom dezinformisanja da bi uznemirili nezadovoljne zajednice ruskog govornog područja, naročito u Estoniji i Latviji, tako da mislim da situacija tamo mora biti pod stalnim monitoringom.

RSE: Ne mislite li da će veliko rusko vojno gomilanje, koje svako malo vidimo ponegdje u blizini NATO granica, kod nekih država EU, tu prvenstveno mislim na Njemačku, stvoriti takav osjećaj da će reći da NATO treba malo da spusti ton i da ne treba da šalje vojsku, na primjer u Poljsku ili Litvaniju, jer će to samo još više iziritirati Rusiju?

Rasmussen: Do sada je Njemačka podržavala naše pojačanje i našu teritorijalnu odbranu, bez obzira na činjencu da jeste u pravu, da ima određenih nijansi u pristupu NATO članica prema Rusiji, sve su članice Alijanse saglasne ove godine da moramo pojačati naše snage za odvraćanje u cilju slanja jasnog signala Rusima: hoćemo saradnju ne konfrontaciju, ali dok god vi nastaviti da pokazujete agresivno ponašanje, bićete suočeni sa jasnim odgovorom sa naše strane. Stoga veoma cjenim jedinstvo NATO po tom pitanju.

RSE: Koliko ćemo još dugo gledati ovo samouvjereno ponašnje Rusije? Mislite li da će se to produžiti na neko vrijeme, možete li procijeniti vremenski okvir?

Rasmussen: Nemam namjeru da pogađam koliko će još godina to trajati, ali moram reći da sam zabrinut jer to već traje jako dugo, budući da oko toga postoji temeljna saglasnost u cijelom ruskom društvu. Oni su se osjećali poniženi i izdani tokom 90-tih i to je razlog zbog kojeg je snažna ruska želja da obnove veliku Rusiju na teritorijama bivšeg Sovjetskog saveza i to je razlog zbog kojeg sam zabrinut da bi ovo moglo trajati koliko je trajao i Hladni rat.

(Rikard Jozwiak / prevela Biljana Jovićević, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga