Anastasiades novi predsjednik Kipra

Lider kiparskih konzervativaca dobio 58 posto glasova nakon 30 posto prebrojanih listića, pokazale izlazne ankete

25. feb 2013

Čelnik kiparskih konzervativaca Nicos Anastasiades ostvario je odlučnu prednost u nedjeljnom drugom krugu predsjedničkih izbora, pokazali su prvi rezultati, što potiče nade investitora u brzo financijsko spašavanje ove skoro bankrotirane zemlje.

Anastasiades, koji zagovara postizanje brzog dogovora s inozemnim zajmodavcima, dobio je 58 posto glasova nakon 30 posto prebrojanih listića, daleko ispred suparnika kojega podupiru komunisti Stavrosa Malasa koji je napadao uvjete štednje koji idu uz financijsko spašavanje, javlja Hina.

O finansijskoj pomoći

Izlazne ankete također su pokazale da Anastasiades odnosi odlučnu pobjedu. On je stalno bio u prednosti najmanje 15 posto dok su pristizali rezultati što čini vrlo nevjerojatnim da bi ga Malas mogao sustići.

Anastasiades želi brzi dogovor o financijskoj pomoći sa zajmodavcima Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom kako bi se izbjegao bankrot Kipra koji prijeti.

Malas je obećao da će se boriti za što povoljnije uvjete štednje koji dolaze uz financijsko spašavanje.

Anastasiades, 66-godišnji odvjetnik dobio je više od 45 posto glasova u prvom krugu izbora na južnom grčkom dijelu Kipra lako pobijedivši 45-godišnjeg genetičara Malasa koji je dobio 27 posto.

Pobjednik će preuzeti vođenje ove sredozemne zemlje koja je zapala u najgoru gospodarsku krizu u posljednja četiri desetljeća s nezaposlenošću koja se popela na rekordnih 15 posto.

Na Kipru se u nedjelju održava drugi krug izbora za predsjednika, koji će morati postići dogovor o finansijskoj pomoći radi izbjegavanja finansijske propasti.

Prema rezultatima predizbornih anketa, Konzervativni lider Nicos Anastasiadis, koji je za brz dogovor sa međunarodnim kreditorima, vodi ispred protivkandidata Stavrosa Malasa, kojeg podržava komunistička partija AKEL, javlja agencija Srna.

Malas je mnogo oprezniji po pitanju uslova za mjere štednje, koje prate eventualni dogovor o finansijskoj pomoći.

Finansijska tržišta se nadaju da će pobjeda Anastasiadisa ubrzati zajedničku pomoć EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) prije nego što Kipru ponestane novac i time se naruši nestabilno povjerenje vraćeno u stabilnost eurozone.

Anastasiadis je u prvom krugu izbora osvojio više od 45 posto glasova i time je lako odnio pobjedu nad Malasom, koji je dobio 27 posto.

Podjele u drugom planu

Najteža ekonomska kriza na Kipru u posljednje četiri decenije potisnula je podijeljeni status ostrva kao glavno pitanje na ovogodišnjim izborima.

Glasačka mjesta će biti zatvorena u nedjelju u 18 sati, dok će tokom glasanja biti napravljena pauza od sat vremena u 12 sati po lokalnom vremenu.

Na Kipru je 545.491 registriranih birača. Očekuje se da će rezultati drugog kruga izbora biti saopćeni vrlo brzo nakon završetka glasanja, prenijela je agencija Anadolija.

Prema predsjedničkom sistemu Kipra, izabrani šef države sa petogodišnjim mandatom, ima i funkciju predsjednika vlade, što mu omogućava da sam bira ministre, ali pod jakom kontrolom skupštine.

Kipar je juna 2012. godine počeo pregovore sa MMF, EU i Evropskom centralnom bankom (ECB) i prema procjenama, ostrvu je potrebna pomoć od 17 milijardi eura.

Iako je Kipar već usvojio plan oštrih mjera štednje, pregovori sa međunarodnim kreditorima su u zastoju, pošto se predsjednik Dimitris Hristofijas protivio privatizaciji.

Otok je od 1974. godine podijeljen na sjeverni (turski) i južni (grčki) dio.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga