Analitičari: Građani protiv ekonomskih reformi

Nagrađeni nosioci najpogubnijih ekonomskih ideja

07. maj 2012

Ekonomista Miodrag Zec ocenio je danas da prvi rezultati izbora i veliki uspeh Socijalističke partije Srbije (SPS) pokazuje da se „komunistički sindrom vraća na velika vrata u Srbiju“.

„Vraća se komunističko načelo da je društvo, društvo raspodele, a ne stvaranja, kao i da se ključna pitanja gube ili dobijaju politički na raspodeli, a stvaranje je manje važna stvar“, kazao je on agenciji Beta.

Zec je naglasio da to nikako nije dobro za dugoročno funkcionisanje društva i da će računi koji se odlažu ipak stići na naplatu.

Prema njegovim rečima, na ovim izborima veliku podršku su dobile socijalne ideje koje znače povratak na staro, odnosno ideje socijalne pravde – biće, daćemo, rešićemo.

„Ono što čeka vladu ma kakva ona bila, zahtevaće sve suprotno od izbornih poruka, umesto – dobijaćete više, a radićete manje, ovde ćete dobijati – radićete više, a dobijaćete manje“, kazao je Zec.

Stevanović: Građani glasali protiv ekonomskih reformi

Preliminarani rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji pokazuju da su građani glasali protiv ekonomskih reformi, ocenio je danas ekonomski analitičar Aleksandar Stevanović.

„Građani Srbije su nagradili nosioce najpogubnijih ekonomskih ideja, glasali su za to da buduća vlada ne čini nikave ekonomske reforme, da se problemi guraju pod tepih i suštinski pokazali zadovoljstvo trenutnim stanjem“, rekao je Stevanović agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, jedine dve stranke koje su zaista dobitinici izbora su Socijalistička partija Srbije (SPS) i Ujedinjeni regioni Srbije (URS).

O uspehu SPS-a, kako je objasnio, govori broj glasova koje je dobila ta stranka, dok je uspeh URS-a to što je prešao cenzus.

„URS je predizborni program uradio na negiranju svega što je stranka radila u prethodnom periodu učestvujući u vlasti i za očekivati je bilo da će građani to kazniti na izborima, što se nije desilo“, rekao je Stevanović.

On je istakao da se SPS i URS zalažu za nereformisanje javnog sektora, ili njegovih delova koji su najveći problem, kao i za veći upliv države u privredi.

„Kako je malo verovatno da će bez SPS-a biti nove vlade možemo očekivati kontinuitet dosadašnjih ekonomskih politika, odnosno još više socijalizma u Srbiji. To ne može rezultirati rastom životnog standarda, osim ako SPS u praksi ne pogazi većinu obećanja na kojima je ostvario dobar rezultat“, ocenio je Stevanović.

Državni intervencionizam je, kako je dodao, za Srbiju opasniji do velike državne potrošnje.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga