Analitičari: Dno parlamentarnog i političkog života, pustili smo da se nasilje dešava

"Kada jednom ne sankcionišemo nasilje, možemo da očekujemo da se ono ponavlja"

19. apr 2018

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković i Pavle Dimitrijević iz organizacije CRTA ocenili su za televiziju N1 da su nedavni događaji u Skupštini Srbije samo nastavak pada ugleda parlamenta, kao i da taj „slobodan pad nikako nema dno“.

„Otkako znamo za njega u politici, on je neka vrsta skandal majstora, ali ovo je već ispod granica pristojnosti. Voleo bih da od njega ne pravimo nekog političkog mučenika“, kaže profesor FPN Zoran Stojiljković, govoreći o jučerašnjem incidentu Vojislava Šešelja, posle koga je hrvatska delegacija prekinula posetu Srbiji.

Dodao je da imamo već „dugi pad pozicije i ugleda parlamenta koji nikad nije bio naročit“.

Pavle Dimtirijević iz organizacije CRTA incidente u Skupštini u prethodnim danima ocenjuje kao „nastavak urušavanja institucije parlamenta“.

„Ovo je, rekao bih, samo jedna kulminacija svega što se u parlamentu taloži i gomila već više godina“, kaže Dimitrijević.

Dodaje da samo osude nisu dovoljne, već da je potrebna nulta tolerancija.

Profesor FPN Zoran Stojiljković kaže da bi kodeks ponašanja pomogao u znatnoj meri, ili bi stvorio malo korektnije odnose.

„Izborni sistem omogućava da ti ljudi nemaju nikakvu autonomiju u odnosu na svoje predlagače. U tom sistemu gde ti ne znaš kome odgovaraš, u sistemu u kome stav građana uopšte ne utiče na to da li ćete biti na listi ili ne. Kontakt sa građanima, sa predstavnicima civilnog društva više ne postoji“, kaže Stojiljković.

Stojiljković ističe da to ne moraju uopšte da budu nekulturni ljudi.

„Oni misle da je to obrazac koji se isplati. Onog trenutka kad bi građani i mediji ignorisali takvo ponašanje, oni se ne bi tako ponašali“, kaže Stojiljković.

Pavle Dimitrijević kaže da je poslednji Šešeljev ispad, pre svega, udarac na institucije i na ugled Srbije.

„Možemo da očekujemo i više takvih slučajeva, taj slobodni pad nekako nikako nema dno. Kada smo poslednji put razgovarali o vestima iz parlamenta koje se tiču nekog predloga za bolji život građana? Vesti su isključivo skandali, bojim se da se parlament pretvorio u jedan birokratski aparat kroz koji sve samo prođe„, kaže Dimitrijević.

Stojiljković na to dodaje da je reakcija hrvatske delegacije bila ishitrena i pompezna, kao i da je taj gest radikala proizveo očekivanu reakciju i naneo trajniju štetu, dok Dimtirijević kaže da možemo samo da nagađamo oko motiva, ali da su posledice važnije.

Kada jednom ne sankcionišemo jednu vrstu nasilja, možemo da očekujemo da se ona ponavlja. Pustili smo da se nasilje dešava. Bićemo svedoci sve oštrijih događaja, jer dna nema, osim ako mi kao društvo ne postavimo neku granicu“, kaže Pavle Dimitrijević.

Zoran Stojiljković opisuje parlament kao „provincijalsko lutkarsko pozorište“, jer, kako kaže, vidi se ko tim lutkama poteže konce.

„Ovo je dno života, parlamentarnog i političkog. Sve je to na nivou rijalitija“, kaže profesor FPN Zoran Stojiljković.

„Ako je sve rijaliti, hajde da ugasimo kanal i da ugasimo rijaliti“, kaže Pavle Dimitrijević iz organizacije CRTA.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Opus
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga