Analitičari: Bezbednosna situacija loša, opasnost dolazi iznutra a ne spolja

Mehanizam za odvraćanje pažnje i izazivanje straha kod građana

03. nov 2016

Miroslav Hadžić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i novinar Dejan Anastasijević ocenili su večeras da je bezbednosna situacija u Srbiji problematična, ali da glavna opasnost za građane dolazi iznutra, a ne spolja.

U emisiji Pravi ugao Radio-televizije Vojvodine Hadžić i Anastasijević kazali su da informacije koje su iznete u javnost ne dokazuju da je reč o pokušaju atentata na predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

“Upali smo već u zamku jer pričamo o pokušaju atentata, a ne znamo da li je postojao. Zna se da je nađeno 25 godina staro oružje iz ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, u selu gde je porodična kuća premijera. Uz to, (ministar policije Nebojša) Stefanović je izjavio da mu je Vučić rekao da se boji da je meta bio njegov brat Andrej, ali mi nemamo ništa konkretno sem oružja”, rekao je Dejan Anastasijević.

Prema njegovim rečima, s obzirom da je taj dan kada je oružje pronađeno bio poslednji dan amnestije za vraćanje nelegalnog oružja, nije isključeno da se neko tako rešio tog oružja.

On je ocenio da postoje sumnje da je zapravo reč o političkim čistkama u Upravi kriminalisitičke policije.

“Mi imamo ozbiljan bezbednosni problem zbog politizovanja bezbednosnih struktura Imali smo slučaj ubistva vođe navijača po rukopisu iz devedesetih. Sad imamo to oružje nađeno na Novom Beogradu, što je ozbiljnije nego u Jajincima, jer je tu reč i o plastičnom eksplozivu. Imam utisak da vlast nešto ne sme da nam kaže, ali da su zaista zabrinuti zbog nečeg, naročito nakon ubistva Saleta Mutavog”, rekao je Anastasijević.

Miroslav Hadžić je ocenio da poslednja događajanja pokazuju da je priča o tome da je Srbija sidro stabilnosti samo “mit”.

“Ovo je dokaz da glavna pretnje za građane Srbije dolaze iznutra. Tu nije ponuđen ni jedan dokaz da to neko radi spolja. U najširem smislu shvatanja mi živimo u bezebdnosnoj krizi, koja je izazvana lošom ekonomijom, nezvršenom refomom, neuspešnom i partijskom državom, medijima pod kontrolom, korupcijom , kriminalom…”, rekao je Hadžić.

Prema njegovim rečima, teško je očekivati od vlasti koja priča da živimo dobro da prizna da imamo problem, iako je premijer priznao da je nemoćan pred navijačima.

“Veze između kriminalnih i političkih elita nisu rasvetljene, kao ni ratno nasleđe. Mi nikada nismo izašli iz ratnog okvira, posledice su nas sustigle i plaćamo tu cenu… A ovo funkcoiniše kao mehanizam za odvraćanje pažnje i izazivanje straha kod građana, jer uz to ide priča o ugroženosti Srbije, pa onda pusti to što nema hleba i posla”, ocenio je Hadžić.

On je kazao da su izjave ministra Stefanovića često nedorečene i kontradiktorne. “On čak iznosi i psihološki profil premijera. Pa za tu informaciju su upravo zainteresovane strane službe”, rekao je Hadžić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga