Analitičar: Amerika će se jače angažovati na Zapadnom Balkanu

"Videli smo koliko je EU nemoćna i očekujem da će se uloga SAD nakon izbora revitalizovati na Balkanu"

01. nov 2016

Dragan Đukanović sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu ocenio je večeras da će SAD nakon predsedničkih izbora morati jače da se angažuju na Zapadnom Balkanu zbog nestabilnosti koja vlada u regionu.

“Očigledno je još uvek mnogo nesređenih stvari na Balkanu. Videli smo koliko je EU nemoćna i očekujem da će se uloga SAD nakon izbora revitalizovati na Balkanu. Očekujem da će dodatna nestabilnost na Zapadnom Balkanu i ojačavanje nekih drugih aktera prinuditi SAD da se jače angažuje”, rekao je Đukanović na okruglom stolu u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, situacija u Makedoniji i Bosni i Hercegovini zahteva dodatni angažman SAD u region.

“Očekivani ulazak Crne Gore u NATO dodatno će ojačati regionalnu slagalicu stabilnosti. Ali, i situacija u Makedoniji i u BiH zahteva dodatni angažman SAD u regionu”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, „uopšte nije izvesno“ da je Rusija zainteresovana za stabilnost regiona Zapadnog Balkana.

Đukanović je ocenio da će, bez obzira na ishod predsedničkih izbora u SAD, dominantna uloga SAD u svetu opstati i ne treba očekivati drastične i suštinske promene u spoljnoj politici te države.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko takođe je ocenila daće se SAD jače angažovati na Zapadnom Balkanu i da će istrajno raditi na tome da i Srbija dođe pod kišobran i NATO-a i Evropske unije.

Ona je ocenila da Rusija svojim prisustvom u Siriji šalje poruku SAD-u, a poruke šalje i nedavnim uplitanje u zbivanja u Crnoj Gori i dešavanjima u Srbiji.

Novinar lista Politika Milan Mišić ocenio je da američki predsednički izbori nisu izbori između dva podjednaka zla, već između lošeg, što je Hilari Klinton, i strašnog, što je Donald Tramp.

Predsednički izbori u SAD održaće se u utorak, 8. novembra.

Okrugli sto na temu američkih predsedničkih izbora i posledica po SAD i po svet organizovao je Regionalni naučni centar Instituta za filozofiju i društvenu teoriju iz Novog Sada u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga