Analitičar: Haos na tržištu svinja posledica prekomernog uvoza

Vlada Srbije kriva jer je podržala štetni uvoz svinja

27. jul 2016

Problemi na tržištu svinjskog mesa i moguć rast maloprodajnih cena čak i do 50 odsto, posledica su prekomernog uvoza, koji je naneo veliku štetu, a koji je svojevremeno inicirala klanična industrija uz podršku Vlade Srbije, ocenio je danas agrarni analitičar Vojislav Stanković.

“Uvoz živih svinja krenuo je na inicijativu upravo asocijacija proizvođača među kojima dominira klanična industrija. Tu inicijativu je podržala vlada i sadašnja situacija je danak toj pogrešnoj uvoznoj politici”, rekao je Stanković u intervjuu za portal Agrosmart.

On je dodao da je na trenutnu situaciju na tržištu uticalo i to što je, kao tipičan sezonski faktor, potrošeno meso iz prethodnog ciklusa tova i sada se ulazi u novi ciklus.

“Nije reč ni o kakvoj povećanoj potrošnji svinjskog mesa, kako se ovih dana moglo čuti”, objasnio je Stanković.

On je naveo da je prošle godine u Srbiji ostvarena vrednost proizvodnje svinja od 622 miliona američkih dolara, sa udelom 34,1 odsto u ukupnoj stočarskoj proizvodnji i rastom od 3,84 odsto.

“Međutim, i pored tako dobrih rezultata preko 120 miliona dolara dato je na uvoz živih svinja, odnosno na oko 350.000 komada, te svežeg, rashlađenog, zamrznutog, osušenog i mesa u salamuri, od 45 do 50 hiljada tona”, rekao je Stanković.

Najveći proizvođači svinja i klaničari u Srbiji najavili su poskupljenje ovog mesa i do 200 dinara po kilogramu, a kao razlog za ovako veliko poskupljenje od gotovo 50 odsto naveli su drastično smanjen broj tovljenika.

Agrosmart navodi da su mnogi stočari u Sremu i Mačvi bili prinuđeni da odustanu od tova jer otkupne cene nisu pokrivale troškove proizvodnje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga