Ana Pataki: U Srbiji 115.000 dece živi u apsolutnom siromaštvu

"Ne postoji sluh državnih institucija da se olakša planiranje porodice"

03. nov 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas da u Srbiji 115.000 dece živi u apsolutnom siromaštvu, a još oko 30 odsto je u riziku da padne ispod te granice.

„Samo polovina dece pohađa obavezno predškolsko obrazovanje, a kod najsiromašnijih društvenih grupa taj procenat je svega devet odsto. I dalje postoji isključenost dece iz marginalizovanih porodica, dece sa invaliditetom ili teškim oblicima smetnji u razvoju“, navela je u saopštenju funkcionerka LSV-a Ana Pataki.

Ona je dodala da uprkos negativnom demografskom trendu, ne postoji sluh državnih institucija da se olakša planiranje porodice i uskladi rad i roditeljstvo, kako bi se moglo rešiti egzistencijalno pitanje porodice, uz institucionalno obrazovanje dece iz najugroženijih društvenih grupa.

Pataki je podsetila da je LSV nedavno potpisala Memorandum o razumevanju i prihvatanju Kodeksa o zaštiti dece od političkih zloupotreba i tako podržala rad udruženja „Prijatelji dece Srbije“.

„Uloga političkih organizacija je da se zalažu za regulisanje i ostvarivanje političkih prava deteta, koja su primerena njihovom uzrastu i psihičkoj zrelosti, protiv bilo kakvog oblika zloupotrebe ovih prava u političke svrhe“, navela je Ana Pataki.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga