Ana Pataki: Izmeniti zakon i pomoći roditeljima dece obolele od raka

"Roditelji, čak i ako dobiju bolovanje, ono nije 100 odsto već 65 odsto iznosa od plate, a može da traje najduže četiri meseca, često i kraće”

15. maja 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas, povodom Dana porodice, ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara da konačno inicira izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, kako bi se porodicama koje imaju dete obolelo od raka olakšalo da budu uz svoje dete.

“Godišnje u Srbiji od raka oboli 350 dece mlađe od 19 godina, a oko 50 premine. Njihovo lečenje i praćenje traje nekoliko godina, a roditelji ostaju uz njih sve vreme, strahujući za svoj posao i egzistenciju, budući da čak i ako dobiju bolovanje, ono nije 100 odsto već 65 odsto iznosa od plate, a može da traje najduže četiri meseca, često i kraće”, navela je funkcionerka LSV-a Ana Pataki u saopštenju za javnost.

Podsetila je da Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) pet godina čeka na obećane izmene zakona, a u međuvremenu je to udruženje, zahvaljujući donacijama građana, sagradilo Hemato-onkološko odeljenje Kliničkog centra u Nišu i predalo ga Ministarstvu zdravlja na upravljanje.

“Najmanje što bi ministar zdravlja Zlatibor Lončar danas morao da učini jeste da umesto praznih obećanja jasno predoči konkretne mere koje će država preduzeti da olakša borbu sa ovom bolešću deci i njihovim roditeljima i da jasno saopšti kada će biti izmenjen Zakon o zdravstvenom osiguranju.Građani i građanke su svojim donacijama pružili podršku i oboleloj deci i njihovim roditeljima. Krajnje je vreme da to učini i ministar”, navela je Ana Pataki.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga