ANA LALIĆ: Dodveravanje Novog Sada

Latinični gresi u srpskoj Atini

Priredio: Ana Lalić
04. okt 2012

U žurbi i želji da što pre zauzmu kulturne institucije grada, odbačeni članovi Dveri, danas okupljeni u magičnu petorku „Novi Sad odmah“ (četiri bivše Dveri plus jedan bivši „Vlah“ iz NOPO), smenili su direktora Kulturnog centra Lasla Blaškovića jer se, postavljajući na ovu ustanovu tablu sa latiničnim natpisom, drznuo da ujede za dušu Ustav Srbije.

Umesto da instituciju nazove „Културни центар Нови Сад“, kako bi svaki čestiti Srbin po volji boga i u maniru pravoslavlja i učinio, Blašković se bogohulno, izdajnički, antisrBski odlučio za jedva razumljivi, latinični natpis „Kulturni centar Novi Sad“. Time je ne samo prekršio Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma, Statut Grada i Statut same ustanove, već je grubo narušio i Ustav Srbije, ćirilično zaključiše izopšteni dverjani.

Zapravo, tablu su mu, možda, onako hrišćanski još i mogli oprostili, ali, avaj…!
Taj bogohulnik sumnjivog imena, perverzni ljubitelj latinice, otišao je mnogo dalje od toga, drznuvši se da udari u ono što je čak i antihristima sveto: Pravilnik o kancelarijskom i arhivskom poslovanju!

Ustav i statuti se u Srbiji još i mogu mimoići, ali, kud na pravilnik udarati, crni Laslo?! Pa, čak bi i demokrati bilo jasno da su raspored fascikli, spajalica, heftalica, a kamoli tek onih bušača rupa što na kraju dobiješ konfete…, od presudnog značaja za legalno funkcionisanje jedne kulturne institucije! I to arhirivanje, majku mu… Zna se, valjda, red po kom se slažu registratori na policu!

Taj višak umetničke i kreativne slobode, Blaškoviću, sebi nisi smeo da dozvoliš. Ukoliko nisi znao, u grad je stigao novi Šejn, odlučan da zavede reda čak i među vama kreativcima, toj razularenoj kulturnjačkoj bandi, dovoljno drskoj da kulturu jednog grada pretpostavi Pravilniku.

Srećom, „Нови Сад одмах” je, kao što mu ime i kaže, spreman da odmah, uz božju pomoć, preuzme na sebe sav teret Blaškovićevog dosadašnjeg paganskog poslovanja. Isusovski će se žrtvovati da iz sramnog latiničnog ponora izvuku tu posrnulu instituciju od Kulturnog centra, pa makar to značilo da na sebe preuzmu čak i onih bestidnih 11 miliona dinara koji ostaju iza Lasla Blaškovića.

Ana Lalić (Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga