Amnesti: Radnike u Kataru tretiraju kao stoku

Gradjevinske firme u Kataru zloupotrebljavaju radnike migrante, zaposlene na projektima vezanim za Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022. godine i "tretiraju ih kao stoku"

19. nov 2013

Gradjevinske firme u Kataru zloupotrebljavaju radnike migrante, zaposlene na projektima vezanim za Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022. godine i „tretiraju ih kao stoku“, navodi se u izveštaju Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel.

Katar će 2022. godine biti domaćin Svetskog fudbalskog prvenstva, a Amnesti je pozvao Svetsku fudbalsku federaciju (Fifa) da sarađuje sa vlastima u Kataru, kako bi se iskorenila zloupotreba radnika, koji glavnom dolaze iz Južne Azije.

Amnesti je naveo da je prošlog oktobra i u martu ove godine razgovarano sa migrantima koji rade u građevinskoj industriji i da su održani sastanci sa predstavnicima 22 građevinske firme i predstavnicima vlade.

U izveštaju se navodi da zloupotrebe obuhvataju „neisplaćivanje zarada, teške i opasne uslove za rad i šokantne uslove smeštaja“.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga